Ayıların yüz karası!

A -
A +
Petroldeki sert düşüş, dünyanın önde gelen merkez bankalarının enflasyon hevesini kursağında bıraktı. Bol parayla fiyatların artacağını düşünüyorlardı, ama enerji maliyetlerindeki büyük gerileme karşısına planları suya düştü. Önüne geleni yiyen dinozor resmiyle anlatılan enflasyon artık, ayıların yüz karası panda oldu. Onu hareketlendirip ayağa kaldırmak için sıfır faizli kredilerle, inanılmaz teşvik programları uygulanıyor, kılını kıpırdatmıyor. Dünyanın en büyük problemi tüketim.. Gelişmiş ülkelerdeki nüfus yaşlı, insanlar belli oranda harcama yapıyor. Şirketlerin üretimi azalıyor, büyüme hızı geriliyor. Enflasyonun yerini deflasyon (fiyatların gerilemesi) aldı. Ülkeler küçülüyor, işsizlik artıyor. Faizler sıfır düzeyine inmesine rağmen, büyük güven kaybı yaşandığı için halk tüketmiyor.
Son örnek: Almanya'da kasım ayında sanayi üretimi %2.4 geriledi.. Euro bölgesinde enflasyon yıllık eksi 0.2 olarak gerçekleşti. Bu hafta Avrupa ve ABD'de sanayi üretimi ile üretici ve tüketici fiyatları belli olacak. Dolardaki aşırı yükseliş büyük ihtimalle rakamları aşağı çekecek. ABD'de aralık ayında tarım dışı istihdam artışı 251 bine çıkarak ilk anda ekonominin temellerinin güçlendiğini gösterdi. Ama çalışanların ortalama saatlik ücretlerinde büyük düşüş yaşandığı görülünce resim değişti, borsalar satışa döndü. Nitekim istihdam verisinin hemen ardından Chicago Fed Başkanı Evans'ın "Fed'in, faiz artırmak için 2016'yı beklemesi gerekiyor" demesi dikkat çekti. Evet ABD'de istihdam artıyor, ama aylık bazda eksi 0.2, yıllıkta %1.7'lik artışla saatlik kazançlarda büyük gerileme var. Aynı şekilde işgücüne katılım oranı da %62.7'ye gerileyerek, 36 yılın en düşük seviyesine inmiş durumda. Bu rakam yaklaşık 11 milyon kişinin işgücü tanımının dışına çıktığı anlamına geliyor. Ücret artışlarının şaşırtıcı derecede yavaşlaması Fed'in işgücü maliyetlerinde artış görmeden faiz arttıramayacağı beklentisini beraberinde getiriyor. Yatırımcının kafası karıştı güvenli limana koştu, 10 yıllık hazine bonolarında faizler 1.90 düzeyine indi. Dünyanın en büyük ekonomisi 2014'ün üçüncü çeyreğinde %5 büyüdü ancak bu rakam şüpheli.. Zira, 139 milyar dolarlık kişisel tasarrufların önemli bir kısmı, kişisel harcamalara eklenerek elde edildi, yani gerçek değil. Balon patlayacak, ama ne zaman?
Petroldeki düşüş cari açığımızı büyük ölçüde daralttı. Akaryakıt fiyatlarındaki gerileme maliyetleri aşağı çekti. Para politikası kurulunun 20 Ocak'taki toplantısında faizleri aşağı çekeceği kesinleşti. Bunu gören yabancı döviz bozdurup tahvil alıyor. Dolar bu yüzden düşük kaldı. 1 hafta sonra tablo tersine döner. ABD merkez bankasının faiz artış ihtimali iyice zayıfladı, gelişmekte olan ülkeler rahat nefes aldı. Rusya'daki kriz, Avrupa'daki durgunluk paranın ibresini Türkiye'ye çevirdi. İşte bu yüzden Fransa'daki terör saldırılarıyla düğmeye basıldı. Maksatları, seçim öncesi Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrarı bozarak, çözüm sürecini baltalamak. Su uyur, düşman uyumaz!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.