Bana yeşil lazım!

A -
A +
ABD gayri safi yurtiçi hasılasının tamamını borçlanmış durumda, tam 16.7 trilyon dolar.. ABD'de sistem borç üzerine kurulmuş. Piyasaya sürülen para borç olarak üretiliyor. Bütün borçlar ödense piyasada tek dolar kalmaz. Sisteme yeni para girmesi için yeni borçlanmaya gitmek gerekir. Parayı ABD hükümeti kendi basmıyor. Doların üzerinde (Federal Reserve) yazar. Bu özel bir kuruluş olup uluslararası bankacılar tarafından çalıştırılmaktadır. Hükümet  paraya ihtiyacı olduğunda Federal Reserve gider, (bana yeşil lazım) der. O da (hayhay emriniz  başım üstüne) diyerek, bastığı yeşil dolarları pembe kağıtlarla yani hazine bonolarıyla değiştirir. Federal Reserve bu bonoları ister satar ister kasasında saklar. Hazine bonosu demek özel bir banka veya kuruluşun hükümete verdiği borcun vesikasıdır. Koskoca ABD'nin kendisinden zayıf bir kurumdan borç alması komik ama gerçek. Sistem böyle kurulmuş. Dünya ülkelerinde piyasalardaki fiziksel nakit para, toplam paranın %10'udur. Gerisi bankalar tarafından üretilen paradır. Yani sizlere verdikleri kredilerin %90'ını kendilerinde gerçekte para olmadıkları halde vermektedirler. ABD'nin borcu 16.7 trilyon dolar ama nakit dolaşan para miktarı 1 trilyon dolar...
ABD borç tavanını geçici bir çözümle artıramazsa, 17 Ekim'de çanlar çalmaya başlayacak. 17 Ekim-7 Kasım arasında ödenecek para 417 milyar dolar.. Hazine bakanı Lew 17 Ekim'de kasada 30 milyar dolar kalacak demişti hatırlayacak olursanız. ABD'nin borcunun 5.6 trilyon doları yani yüzde 47'si ABD dışı yatırımcıların elindeki tahviller. En fazla ABD tahviline sahip iki ülke ise 1.3 trilyon dolar ile Çin ve 1.1 trilyon dolar ile Japonya. ABD ekonomisi batarsa Çin ve Japonya da batar. Şu anda uzlaşma sağlamaya çalışıyorlar. Zira Cumhuriyetçi Parti, tarihinde hiç olmadığı kadar halkın nazarında değer kaybı yaşadı. ABD'de son 10 gündür devlete kepenk kapattırmakla eleştirilen Cumhuriyetçi Parti topun ağzında. Ünlü Gallup kamuoyu yoklama şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, halkın yüzde 60'ı Cumhuriyetçilerin izlediği politikayı doğru bulmadığı yolunda görüş bildirmiş. Gallup, kurulduğu tarih olan 1992 yılından bu zamana kadar yapılan anketlerde ilk defa partinin bu kadar düşük seviyede tespit edildiğini duyurdu. İki taraf da "Rus ruleti" oynamaya kalkarsa belirsizlik artar, ABD hazine bonoları değersiz kâğıda dönüşür. Sigorta şirketleri, emeklilik fonları dağılır, borsalar çöker, küçük bankalardan büyük bankalara kaçış başlar. Hisseler çakılır. 2008 krizinden çok daha kötü bir dönem başlar. Bunu göze alacaklarını sanmıyorum. Uzlaşacaklar, ama ABD'nin borcunun boyunu aşması sorgulanmadığı sürece bu problem temcit pilavı gibi 3 ayda bir karşımıza gelecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.