Rusya'ya yaptırım uygulayanlar hayatlarının en büyük hatalarını yaptılar. Ekonomileri felç oldu, daha da beter olacaklar. Sen misin Türkiye'yi dinleyen?!.
Küresel piyasalar, eylül ayına jeopolitik risklerle başladı. Ukrayna gerginliği gündemin ilk sırasında. Ülkenin doğusunda şiddetli çatışmalar var. Dolar 11 ayın zirvesinde, Altın yukarıda tutunuyor. Çin'de PMI imalat endeksi ağustos ayında 51.4'le tahminlerin gerisinde kalınca, pekin hükümetinin ekonomiye ek teşvik sağlayacağı beklentisi Asya borsalarını olumlu etkiledi. Almanya yılın ikinci çeyreğinde 0.2 daraldı, euro bölgesinde imalat endeksi 50.7 ile 13 ayın en düşük seviyesine geriledi. Rakamlar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin euro bölgesi tehlikede uyarısını destekliyor. Şimdi bütün gözler Perşembe günkü kritik toplantıda... Hindistan ekonomisi ikinci çeyrekte %5.7 büyüyerek son 2 yılın en yüksek hızına ulaştı. Gelişmekte olan ülkeler endeksi MSCI 1090 puana tırmandı. Türkiye'de tüm dikkatler yarın belli olacak Ağustos enflasyonunda. Doğalgaza zam yapılmaması ve gıda üretimindeki artış, rakamları sıfır düzeyine çekecek. Borsa İstanbul'da 81 bin 500-82 bin 500 seviyeleri önemli direnç konumunda. Gelişmiş ülke borsalarının yukarıda kalma çabaları devam ettikçe bu seviyenin yeniden test edilmesi ihtimali yüksek. Aşılırsa 85 bin hedef olacak...
Avrupa'daki göstergeler bozulduğu için para muslukları açılacak. Bu gelişme doları euro karşısında son 11 ayın zirvesine çıkardı. ABD'de açıklanan güven ve imalat endekslerinin tahminleri aşması üzerine dolar endeksi 82.80 düzeyine tırmandı. Ukrayna krizinden Avrupa olumsuz etkilendiği için dolar değer kazanıyor. Kimse farkında değil ama ABD, Avrupa'ya Ukrayna konusunda inanılmaz bir kazık attı, belki anladılar ama iş işten geçti. Rusya'ya yaptırım uygulayarak hayatlarının en büyük hatalarını yaptılar. Ekonomileri felç oldu, daha da beter olacaklar. Sen misin Türkiye'yi dinleyen? Bir tokat da palladyumdan yediler. Otomotiv sanayi ile diş hekimliği ve mücevher sektöründe kullanılan paladyum 909 dolarla 13 yılın zirvesine çıktı. Dünyanın en büyük paladyum üreticisi olan Rusya boş durmayacak, ABD ve Avrupa Birliğinin yaptırımlarına karşı misilleme yapacak. İşte bu gelişme fiyatı patlattı. Paladyum, otomobillerdeki zararlı emisyonu yani zehirli gazı azaltarak katalitik dönüştürücü olarak kullanılıyor.
Dolar dünya para birimleri karşısında değer kazandığı için otomatik olarak TL de zayıflayabilir. Kısa vadede 2.185 TL direncini aşarsa 2.205 TL güçlü hedef haline gelir.