Ekonomi haberlerini okurken, çok defa "risk" kelimesine rastlarsınız. Risk genelde tehlikenin büyüklüğünü göstermek için kullanılır. Ama biz yatırım anlamını ele alacağız. Risk en basit anlamı ile yatırılan paranın kaybedilme tehlikesidir. Bir yatırımın riski ne kadar yüksekse, o yatırım için vadedilen getiri de o derece yüksektir. Bu yolda yürümek, uçurumun kenarında gezmeye benzer. Ayağınız kaydığı anda, paralar da uçup gider. Kâr edeceğim diye yatırım yaparken, öncelikle ne kadar riske katlanabildiğinizi ölçmeniz gerekir.
Paranızın belirli aralıklarla düzenli bir gelir getirmesini ve bütçenize katkıda bulunmasını istiyorsanız, tahvil alma yolunu seçebilirsiniz. Örneğin; özel sektör tahvil faizleri genellikle banka mevduat faizinden daha yüksek getiri sağlar. Tasarrufum güvencede olsun diyorsanız, devlet tahvili veya hazine bonosu alabilirsiniz. Biraz daha riski göze alarak yatırım yapabilirim diyorsanız, hisse yatırımını tercih edebilirsiniz. Bunların hiçbirini yapamazsanız, güvenilir ve uzman kuruluşla avukat nezaretinde sözleşme imzalayarak yatırım yapabilirsiniz...
Yatırımcı, çeşitli yatırım araçları arasında parasını dağıtarak bir yatırımdan para kaybederse diğerinden para kazanmak suretiyle toplam riske karşı kendisini koruyabilir. Buna çeşitlendirme denir. Buradaki temel amaç bütün yumurtaları aynı sepete koymamaktır. Hem tahvil, hem hisse senedi, hem döviz hem de altın alarak riski dağıtabilirsiniz. Bunların yüzdelerini hür iradenizle kendiniz belirlemelisiniz. Tabii alış ve satış zamanını da.. Borsada oynamanın riskli olduğunu düşünüyorsanız, yatırım fonları var. A tipi fonlar, hisse senedi ağırlıklı yatırım fonlarıdır. Risk oranı yüksektir. Orta ve uzun vadede yüksek getiri sağlar ama uzun vadeli yatırım aracıdır. B tipi fonlar ağırlıklı olarak hareketsiz getirili yatırım araçları kullanılır (hazine bonosu, repo gibi) daha az risk içerir, doğal olarak getirisi düşüktür. Hisse senedi yatırımı, orta ve uzun vadeli düşünmeyi gerektirir.
Profesyonel bir amaçla yatırım yapmıyorsanız, gün içi alım satımları tercih etmeyin. Yapacağınız yatırımların olası riskleri ve tehlikelerine karşı bir başkasının korumasını beklemeyin. Kendi koruyucunuz kendiniz olun! Kurda (Neden boynun kalın) diye sormuşlar: "Kendi işimi kendim yaparım" demiş.