Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın, enflasyon raporunu açıklarken yaptığı gerçekçi değerlendirme büyük takdir topladı. Ancak yıl sonu TÜFE beklentisini 22,3’ten 58’e yükselterek herkesi şaşırttı! Oysa iki gün önce uluslararası kredi kuruluşu Standard and Poor’s 2023 sonunda enflasyonun %40 olacağını duyurmuş, aynı şekilde son beklenti anketinde yıl sonu TÜFE 43,82 olmuştu. Gördüğüm kadarıyla çıta yüksek tutularak muhtemel düşüşte alınan tedbirlerin kısa sürede sonuç verdiği ilan edilecek. Zira Mart 2024’teki yerel seçimlere kadar piyasaların istikrar bulması gerekiyor. Erkan, enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için başlattığımız parasal sıkılaştırma sürecini kademeli olarak arttıracağız, ama bireysel kredilerin 2 trilyon liranın üzerine çıkması iç talebi körüklüyor. Ücret artışları ise maliyetleri arttırıyor, dedi. Bu ifadeden anlaşılan şu: Türkiye’de hem talep hem de maliyet enflasyonu bir arada yaşanıyor.
Piyasa faizleri ile politika faizi arasındaki büyük fark nasıl kapanacak?
Erkan’a göre, parasal sıkılaştırma sonrası yani politika faizinin 17,50’ye yükseltilmesiyle mevduat faizleri 12 puan gerileyerek yüzde 30’a indi. Ama kredi faizleri %45’leri aşmış durumda. Yani maliyetlerde büyük artış yaşandığı için fiyatlar yüksek kalıyor. Talep ve maliyet enflasyonunu aşağı çekmek için öncelikli olarak faiz artışı ile birlikte yapısal reformların hayata geçirilmesi gerekiyor. İç tasarrufları arttırarak, ithalata dayalı üretimi azaltmak. Vergi sisteminde dolaylı vergilerin ağırlığını azaltmak. Enerji faturasının küçültülmesini sağlamak, hedeflenmeli. Kısa vadede bunların gerçekleştirilmesi için ilk olarak likidite 500 milyar lira azaltılarak TL güçlendirilme adımı atıldı... Böylece kredi faizlerinin düşürülmesi hedeflendi. Ayrıca kurlarda gevşeme sağlanarak maliyetler aşağı çekilecek. SSK emeklilerinin maaşlarına zam oranı %25 ile bu yüzden sınırlı tutuldu.
Piyasa değerlendirmeleri çok olumlu algıladı, borsa tarihî rekor kırdı, dolar düşüşe geçti. Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, kendisine yardımcı olarak seçtiği rasyonel zemine yakın ve liyakat sahibi Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Prof. Hatice Karahan ile bankanın politikasında büyük dönüşüm gerçekleştirdiğini ilan etti. İşinin ehli yeni ekibi tebrik ediyorum...
Büyük bir gelişme daha var. Seçimlerden sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu proaktif hâle getirilerek çok doğru bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Hazine ve Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Teknoloji Tarım ve Orman, Ticaret ve Strateji ve Bütçe Başkanından oluşan kurul, ekonomi politikalarının bir koordinasyon içerisinde daha etkin uygulanmasını sağlıyor, istikrar için gerekli tedbirleri alıyor. Artık alınan kararlardan ve sonuçlarından onlar sorumlu. 3 yıllık orta vadeli ekonomik programla nitelikli yatırımlar ve yüksek katma değerli üretim artacak. İhracatla birlikte potansiyel büyüme güçlendirilecek. İstihdam desteklenecek. Tasarruflar arttırılarak cari işlemler açığında kalıcı iyileşme sağlanacak. Hükûmet 20 yılda yaşadığı bütün krizlerden alnının akıyla çıktı. Bu da geçer Ya Hu!