Türkiye'de 17 Aralık'tan itibaren olağanüstü olaylar yaşanıyor. İnsanlar önce banka, belediye ve yolsuzluk operasyonuna inandırıldı. Ardından bu olayların kılıf olduğu, gerçekte siyasi kriz çıkararak ülkenin can damarı ekonomisinin felce uğratmak olduğu anlaşıldı. Özetle ülke batıyor yaygarası koparıldı, bu karışıklığı fırsat olarak gören gruplar kendilerine çıkar sağlamaya çalıştı. 1.5 ay önce dolar 2.028 TL'ydi dün sabah yaklaşık %18 değer kazanarak 2.390 TL'ye tırmandı. Olacak şey değil, ama oldu işte.. Merkez Bankası'nın geçen haftaki toplantısında faiz artışı bekleniyordu. Banka, sadece ek parasal sıkılaştırma günlerinden borç verme oranını %9'a çıkarınca, çıldırdılar.. ABD Merkez Bankasının tahvil alım programını azaltmayı bahane ederek, kurları patlattılar. Kırılgan beşli olarak görülen Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'de para birimleri dolar karşısında büyük değer kaybetti. Ama bu tablonun bizden kaynaklandığı dün çok açık biçimde ortaya çıktı. Dolar 2.390 TL'ye tırmanınca, aynı anda 11.22 Güney Afrika Randına yükseldi. Yani TL, Rand'a da değer kaybettirdi... Para Politikası Kurulu bugün olağanüstü toplanacağını ve alacağı kararı geceyarısı açıklayacağını duyurunca, (faiz lobisi, merkez bankasını dize getirdik diye bayram etti) dolar 2.300 TL'ye döner dönmez 11.12 Güney Afrika randına indi...
Oysa Türkiye'den ne iddia edildiği gibi yabancı yatırımcı çıkışı, ne de yerli sanayici ve şirketlerden aşırı döviz talebi var. Borsa istanbul'da hisse senetlerinde %1.5'luk kayıp olmuş, tahvil faizleri 10.80'den 11.08'e çıkmıştı. Yabancı ülkeden çıkış yapacağı zaman karda yürüyüp izini belli eder mi? Sessiz sedasız 3 satıyorsa 2 alır,1'ini elden çıkarmış olur. 1700 TL'den bozdurduğu doları 2.400 TL'den yerine koyup %40 zararı göze alır mı? O kadar enayi mi?..
Bundan sonra neler olacak? Merkez Bankası bugün faizleri %4.50 olan taban dahil olmak üzere büyük bir ihtimalle 150 baz puan arttıracak. Bunu göre Güney Afrika Merkez Bankası da yarınki toplantısında aynı yolu izleyecek. Çarşamba akşamı FED, tahvil azaltım programında takvim vermeyecek. Sular durulacak.. Döviz, faiz ve altın düşecek, SATIN.. Borsa İstanbul atağa kalkacak hisse senedi ALIN.
Fransa ile 22 yıl aradan sonra büyük ticari anlaşmaların imzalanması olumlu havayı güçlendirecek. Peki bu "cicim ayı" ne zamana kadar devam edecek? 30 Mart'taki belediye başkanlığı seçimlerine kadar. Ondan sonra normal gündeme dönülecek. Bankalara 2 aylık sus payı verildi.