Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün piyasalara sürpriz yaptı. Gecelik politika faizini, beklentiler dâhilinde, değiştirmedi, yüzde 5,50 seviyesinde tuttu. Ama Faiz koridorunun üst bandını 100 baz puanlık indirimle 7.50'ye çekti, alt band 4.50'de sabit tutuldu. Önceki toplantılarda, koridorun alt ve üst bandına aynı anda müdahale ederek TL'nin zayıflamasını sağlayan Merkez Bankası, herhalde geçtiğimiz ay içerisindeki değer kaybının yeterli olmadığını düşündü. Bu müdahalenin büyümeyi dolayısıyla cari açıktaki artışı destekleyeceği belirtiliyor..
Karar sonrası dolar ilk tepkiyle 1.823 TL'ye yükseldi..
Daha önceki açıklamalarında, bankalardaki kredi büyümesinden rahatsızlığını belirten Merkez Bankası bu toplantısında, yabancı ve yerli para cinsinden Rezerv Opsiyon Katsayılarını 0,1 puan artırdığını ve Zorunlu Karşılık oranlarının basamaklarına bir dilim ekledi. Böylece, kredi büyümelerine
müdahale etmeye devam edeceğinin sinyalini verdi. Euro Bölgesi'ndeki olumsuzluklar karşısında Türk Lirası aşağı çekilerek iç büyümeye destek veriliyor.
Burada verilen mesaj çok açık. Uluslararası sermaye akımlarının güçlü olduğu bir dönemde faizlerin düşürülerek, sıcak para girişlerinin azalmasını sağlamak. Aynı şekilde munzam karşılıklar da arttırıldı. Bankaların tüketici faizlerini
yükseltmesiyle, kredi hacmini aşağı çekmesi isteniyor..
Peki bu aşı tutar mı? Merkez Bankasının birinci görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Büyüme, hükümetlerin işi.
Dünyada bunun çok açık örnekleri var. Bu kararlar sonrası döviz kurları yükselirse,
tüketim daha pahalı hale gelecek, zira kredi maliyeti artacak. Merkez Bankası'nın faiz üst bandını 100 puan indirmesini ekonomik büyümeye destek olarak yorumlamak çok zor. Korkarım dağ fare doğuracak.