Devir değişti!

A -
A +

Küresel piyasalar yağmurdan kaçarken doluya tutuldu. Tam 2015’ten kurtulduk, artık bundan kötüsü olmaz, denildiği anda, birdenbire kendini çukurun içinde buldu. Tabii işi karıştıran Çin, para birimi Yuan’ın değerini aşırı düşürünce olanlar oldu. Yılın ilk 4 günü borsalarda kâbus yaşandıktan sonra Çin, Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu, hisse senedi piyasalarında hafta başında yürürlüğe giren devre kesici mekanizmasını durdurdu. Ayrıca büyük hisse sahiplerine, ellerindeki hisselerinin sadece %1’ini mart sonuna kadar günlük satabilecekleri yasağı getirdi. Şanghay ve Şenzen borsaları, satışlar yoğunlaşınca otomatik olarak kapatılmıştı.. Pazartesi günü 7, Perşembe günü 29 dakika işlem yapılabildi. Çin’de 4 Ocak’tan itibaren circuit-breaker olarak bilinen bir tür alış ve satış emirlerini durduran sistem devreye sokuldu. Bu sistem, Borsa %5 düşerse 15 dakika, %7 düşerse işlemleri tamamen kapatıyordu...


ÇİN, IMF’NİN GAZINA GELDİ-ABD piyasalarında panik satışları engellemek için kullanılan bu mekanizma, Çin’de tam tersi etki meydana getirdi. Zira yatırımcılar borsa kapatılacak satış için sıraya giriyordu. Çin merkez bankası önce Yuan’ın değerini düşürme operasyonlarına ara verdi, borsa %2 artıda kapandı. Zayıf Yuan Çin'in sıkıntı çekmekte olan ihracat sektörü için olumlu, ancak bu durum aynı zamanda, ülkede döviz cinsinden borçlananların yükünü arttırıyor. Çin’in döviz rezervleri 23 yıl aradan sonra ilk defa düştü. 2015 yılında 512 milyar dolar azalarak rekor kırdı,  3.3 trilyona geriledi. Asya’nın en büyük ekonomisindeki yavaşlama küresel büyüme korkularını artıyor. Dünya Bankası bu yüzden 2016 büyüme hızını %3.3’ten %2.9’a indirdi. Aslında Çin merkez bankası IMF’nin gazına geldi. Uluslararası rezerv para olmak istiyorsan Yuan’ın değerini düşür uyarısını uyguladı, piyasa buna hazır olmadığı için kaş yapayım derken göz çıkardı. Çin merkez bankası, “Yuan kurunu temel durağan tutacağını (yani sabitleyeceğini) uygun para ve finansal ortam sağlayacağını ve bankacılık sisteminde bol likidite bulunduracağını açıklayınca borsalar rahat nefes aldı. Zira Yuan düşünce dolar, gelişen ülke para birimleri karşısında hızla değer kazanıyor. Şimdi durum normale döndü. Dolar kademeli olarak ocak sonunda kadar 2.900 TL’ye iner, Borsa İstanbul 80 bin puanı aşar.. 107 lirayla tavan yapan altın 98 liraya döner...

PETROL ÜMİTSİZ VAK’A-Petroldeki ataklar kalıcı olmadı. Jeopolitik gerginliklerle 39 dolara çıkan fiyatlar Çin'de ekonomik büyümenin yavaşladığını gösteren verilerle yönünü aşağı çevirdi.

Önümüzdeki süreçte talep tarafında yaşanacak daralma artacak. Son 11 yılın dip seviyelerinde olan petrolde aşağı yönlü fiyatlanmaların devam edeceğini gösteriyor. 33.50 dolardan işlem gören petrolde ilk teknik destek seviyesi 32.50 dolar.. kırılması durumunda 30-31 dolar gündeme gelecek. Yükseliş hareketinin başlaması için 35 doların üzerinde en az 1 hafta kalması gerekiyor. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın 20 dolar olacağını gösteren raporu gerçekleşecek mi? Suudi Arabistan Avrupa’ya piyasadan daha ucuz petrol satıyor. İran üretimi arttırıyor. ABD 40 yıl aradan sonra petrol ihraç etmeye başlıyor. Yani petrolün yükselmemesini sağlayacak bütün şartlar tamam. Artık babalar, muhteşem yat ve jetlerle hava atamayacak, onları satıp yastık yapacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.