Dolar mı, altın mı?

A -
A +

Dolarda kısa vadeli pozisyonlar artması, kısa vadede değer kaybedeceğini gösteriyor. Dolardaki tırmanışa rağmen altın yukarıda tutunmayı sürdürüyor.

Bol para ekonomik canlanmayı sağlamıyor. Zira piyasaya çıkan büyük para bloku insanların cebine gitmiyor, bankalarda kullanılmayı bekliyor. Tüketimin artması isteniyorsa vergilerin düşürülmesi maaş ve ücretlerin arttırılması lazım. Bunu da merkez bankaları değil, hükümetler yapacaktır. En canlı örnek Japonya... 738 milyar dolarlık genişlemeye gittiler, ama resesyondan kurtulamadılar. Ülkedeki şirket yatırımları beklenmedik şekilde azaldı. Ekonomi 3. Çeyrekte %1.9 daraldı. Dünyanın motoru olarak kabul edilen Çin'deki rakamlar da kötüleşiyor. Kasım ayında %8 artış beklenen ithalat %6.7 geriledi, 54.5 milyar dolarlık ticaret fazlası, (kullanılamayan para bloku) oluştu. Asya ve Avrupa'daki daralma bizi de etkiledi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 artarak 3,6'lık beklentinin altında kaldı. Finansal şartlardaki iyileşmeye rağmen, küresel durgunluğun artması üretimi olumsuz etkiliyor. Tüketime dayalı sektörler kısmen canlansa da, ara malı ve yatırım malı üretiminin hız kesmesiyle toplam üretim zayıf kaldı. Ekim verileri eylülden sonraki artış beklentisini karşılamamakla birlikte üretimde belirgin bir zayıflama yok...
ABD'de tarım dışı istihdam kasım ayında 321 bin artarak, tahminleri aştı. Ancak dikkatlerden kaçan bir nokta var. Dünyanın en büyük ekonomisinde istihdama katılım oranı %62.8 ile 36 yılın en düşük seviyesinde... 7 yıl önce bu rakam %67.5 düzeyindeydi. Ancak buna rağmen parlak rakamlar, FED'in erken faiz artırımına zorladığı için dolar endeksi 90 düzeyine dayanarak 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Serbest piyasada dolar 2.300 TL'yi aşacak güce kavuştu. Hemen hatırlatıyorum, dolarda kısa vadeli pozisyonlar artması kısa vadede değer kaybedeceğini gösteriyor. Dolardaki tırmanışa rağmen altın yukarıda tutunmayı sürdürüyor. Neden? Çünkü uluslararası yatırımcıların altında uzun vadeli açtıkları pozisyonların sayısı 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Buna karşılık kısa pozisyonlar 14 haftanın en düşük seviyesine indi. Altında yükseliş bekleyenler uzun vadeli pozisyon açar, düşüş bekleyenler kısa vadeli... 1190-1198 dolar aralığındaki ons 1200 doları aşarsa -ki öyle görünüyor- önce 1220 ardından 1250 dolara ulaşacak. Altın alışılmadık bir trend izliyor. Ne ABD'deki faiz artışı, ne doların yükselişi hızını kesiyor... Mevcut seviyeden dolarla veya TL ile alım yapın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.