Türkiye yükselen ekonomisiyle gelişmekte olan ülkeler arasında çok farklı bir konumda. Yabancı sermayenin doğrudan yatırım kararı vermesinde etkili olan tüm şartlara sahibiz.. Dinamik bir özel sektörümüz, serbest ve güvenli yatırım ortamı, kalifiye ve düşük maliyetli iş gücümüz, AB ülkeleriyle gümrük birliği üyeliğimiz, gelişmiş altyapımız, kurumsal ekonomi, rekabetçi vergi sistemi, Maastricht kriterlerinin altında bir bütçe açığımız, terörden arınmış bir sosyal hayat, güvenli ve güçlü bir siyasi iktidar ve 2 uluslararası kredi kuruluşundan yatırım yapılabilir notumuz var. Bu yüzden Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım stoku rakamları içeride ve dışarıda artış gösteriyor.
2012'de 135 milyar dolar olan içerideki doğrudan yabancı yatırım stoku miktarı, 2013'te 184 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin dış yabancı yatırım stoku ise 2012'de 27.7 milyar dolar iken, bu yıl 29.7 milyar dolara yükselmiş durumda. Türkiye'de yerli private equity (özel sermaye fonu) yatırımlarında da ciddi artış yaşanıyor...
Dünyanın en büyük danışmanlık şirketlerinden Deloitte raporuna göre doğrudan yabancı sermaye girişinde düşüş olmasına karşın, 2013'te finansal yatırımcılar 2.1 milyar dolarla, toplam işlem hacminin yüzde 12'sini oluşturdu ve kriz sonrası dönemdeki en yüksek yüzdesine ulaştı. Yabancı özel sermaye fonları 100'den fazla yerli şirkete yatırım yaptı. Asıl dikkat çekici olan yerli özel sermaye fonları ve girişim sermayesi yatırımları... Bu tür yatırımlar yapan özel yerli sermaye veya girişim sermayesi fonu sayısı 18'i buldu şimdiye kadar toplam 119 şirkete yatırım yaptılar. Sadece geçen yıl 42 şirkete iştirak ettiler. Yerli, yabancı özel sermaye fonları geçen yıl Türkiye'de toplam 74 yatırımda bulundu. Dünyanın en büyük bankalarından ABD'li Wells Fargo Bank ile Çin ticaret bankasının BDDK'dan lisans aldığı belirtiliyor.
Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa'da aralıkta sanayi üretimi yıllık bazda 0.5 arttı, İtalya'da 0.7 azaldı. Türkiye'de ise yıllık artış %7.1... Aradaki farkı görüyorsunuz değil mi? Ulaşım araçlarının imalatında %29.5, tütün ürünleri imalatı %18.4, makine ve ekipman imalatındaki yükseliş %9.3'le dudak uçuklatıyor. İşte bu tablo düşmanları kahretti, paralel yapıyı kullanarak istikrarı bozmak istediler, ama bomba ellerinde patladı!..