Türkiye, Çin ve Hindistan gibi enerji ithaliyle ekonomilerini sürdüren ülkeler bayram ediyor, maliyetlerin düşmesi enflasyonu aşağı çekiyor, büyüme hızını arttırıyor.
Yılda yaklaşık 300 milyar metreküp kaya gazıyla ABD, dünya enerji piyasasının altını üstüne getirdi. Son yıllarda petrol ve doğalgazın alternatif olarak adından sıkça söz ettiren kaya gazı 4-5 bin metre derinlikteki kayaların arasında sıkışmış gaz. Petrol ve doğalgaz yüzeye çıkarılırken, bir kısmı kayaların gözenekleri arasında kalıyor. Kaya geçirgen olmadığı için hidrolik çatlatma denilen yöntemle katmanların arasındaki gaz katkı maddeli basınçlı su enjekte edilerek çıkarılıyor. Kaya gazını çıkarmak o kadar ucuz değil. Klasik petrol ve doğalgaz aramaya göre kolay bir yöntem, ancak yüzde 50 oranında daha pahalı. Bir kuyunun toplam maliyeti 500 bin doları buluyor. ABD'de 34 eyalette 500 bin civarında kaya gazı kuyusu faaliyette. Yani gaz için 250 milyar dolar harcamışlar. Eğer kaya gazı üretimi olmasaydı, ABD ekonomisinin toparlanması mümkün olmayacaktı. Sadece dört yıl önce Avrupa'daki doğalgaz fiyatları hemen hemen ABD ile aynı düzeydeydi. Fakat şu an ABD'ye oranla Avrupa'daki fiyatlar üç kat Japonya'dakiler ise beş kat daha fazla...
İngiltere'den Polonya'ya Çin'den Arjantin'e kadar her hükümet ucuz ve güvenilir enerjinin hayalini kuruyor. Bu konuda çalışıyor, ama başarılı olamıyor. Zira teknolojik altyapı ve harcanan paranın büyüklüğüne ülkeler dayanamıyor. Dünyada 2010 sonuna kadar kaya gazı bulmak için 15 bin 500 kuyu açıldı. Açılan kuyuların sadece on binde beşi kadarı ABD dışı ülkelerde.
ABD'nin ise son on yılda yaptığı çalışmaların sonucunda, sadece Texas'ta 2010 yılında 51 milyar metreküp doğalgaz üretildi. Bu rakam Türkiye'nin bir yılık doğalgaz tüketiminden (43 milyar metreküp) fazla. Texas'ta kaya gazı çıkarma ve işletmesinde istihdam edilen personel sayısı ise 12 bin kişidir.
Türkiye'de kaya gazı rezervinin 1.8 trilyon metreküp olduğu belirtiliyor. Yani 40 yıllık tüketimi karşılayacak potansiyel var. Ama bunu çıkaracak para yok..
Sonuç: Brent petroldeki düşüş hazirandan bu yana %40'ı buldu. Küresel ekonomi 1 trilyon dolardan fazla katkı sağladı. Türkiye, Çin ve Hindistan gibi enerji ithaliyle ekonomilerini sürdüren ülkeler bayram ediyor, maliyetlerin düşmesi enflasyonu aşağı çekiyor, büyüme hızını arttırıyor. Gel de ABD'yi alkışlama!