Hariçten gazel!

A -
A +
Dünya  genelinde hisse senedi fonlarından geçen hafta 28.3 milyar dolarla son 3 yılın en büyük sermaye çıkışı yaşandı. Global tahvil fonlarına ise 14.8 milyar dolar girdi. Bu tablo yatırımcıların tavır değiştirerek, kendilerini güvenli limana attıklarını gösteriyor. Wall Street, ocak ayı tarım dışı istihdam verisinin ülkedeki soğuk hava koşuları nedeniyle beklentinin altında kaldığının anlaşılmasıyla ralli yaptı, endeksler %1.7 değer kazandı. Avrupa'da da aynı hava hakimdi. Dolar dünya para birimleri karşısında zayıfladı. Altın yukarda tutundu. Bu haftanın gündeminde piyasalara yön verecek kritik veriler var. Türkiye, Euro bölgesi ve ABD'de aralık ayı sanayi üretim rakamları dikkatle izlenecek. ABD'de ocak perakende satışlar merakla bekleniyor. Avrupa'da 4. Çeyrek büyüme verisi deflasyon korkularının ne kadar gerçek olduğunu net bir şekilde gösterecek.

S&P'DEN KASITLI DEĞERLENDİRME

Cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra, hükümetin bu yıl rayting ölçümü almaktan vazgeçtiği dolayısıyla para ödemediği uluslar arası kredi kuruluşu Standard and Poor's, (Türkiye'nin not görünümünü durağandan negatife çektiğini) açıkladı. Karara gerekçe de düşük büyüme hızının Türk bankalarına baskı yapacak olması, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacını karşılayacak rezervlerin azalması ve siyasi ortamın daha az öngürülebilir hale gelmesi. Üçünü toplasanız tek bir neden olmaz.. Karar belli olduktan sonra ilk olumsuz tepki TL üzerinde görüldü. 2.209 TL'deki dolar 2.217 TL'ye, döviz sepeti 2.61'den 2.62 TL'ye çıktı. Peki bu karar bugün BIST'i nasıl etkileyecek?  

BIST'TE YÖN ÖNCE AŞAĞI SONRA YUKARI

Yurtdışından fon girişi ve yabancıların pozisyon açmasıyla düşüş trendinden kurtulan Borsa İstanbul'da kısmen negatif algılanabilir. Ama karar, Türkiye'deki ana trendleri değiştirmeyecek, zira Standard and Poor's, Türkiye'ye (yatırım yapılabilir) not vermemişti. Şimdi gözler Moody's ve Fitch'e çevrilecek. S&P, Merkez Bankasının faiz artırımından sonra büyüme hızında sert iniş yaşanacağı varsayıma üzerine böyle bir tavır içine girdi. Ne kadar enteresan değil mi? Döviz kurları aşırı yükselince, merkez bankasına faiz arttır diye baskı yapan kurumlar, şimdi faiz yükseldi büyüme düşecek diye olumsuz değerlendirme yapıyor. Borsa İstanbul düzeltme için bahane arayanların satışlarıyla belki 63 bin desteğine çekilebilir. Ama banka, turizm, ulaştırma ve enerji sektöründeki alımlarla 65 bin 300 direncine ulaşılır.. Bu seviye geçilirse 67 bin 500' hedef konumuna gelecek. 
 
ALTINDA "AYI-BOĞA"N SAVAŞI
 
Dolar 11.06 güney Afrika randından işlem görüyor. Borsada satışlar artar, faizler %11 düzeyine çıkarsa, dolar 2.225 TL'ye ulaşır.. Bu seviye görülürse satış fırsatı olarak değerlendirin, zira döviz sepeti 2.62 TL'de.. Yani ciddi fon çıkışı yok. Euro da bu durumda 3.003'ten 3.020 TL'ye yükselecek. Parite yüksek kalırsa, Euro 3 TL'de tutunur, dolar 2.190 TL'ye döner...Altın, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin 113 binle tahminlerin gerisinde kalmasıyla 1269 dolara tırmandı, işsizlik rakamının %6.6'ya inmesiyle 1259 dolara döndü, New York'ta 1267 dolarla kapandı. Altın uzun soluklu bir yükselişe mi hazırlanıyor, yoksa ayı piyasasına mı giriyor? Altın şimdilik hiçbir yere gitmeyecekmiş gibi görünüyor. ABD'de vıx yani endişe endeksinin %15 düzeyine inmesi altın için olumsuz.. Zira yatırımcılardaki korku azalıyor. Hisse senetleri de yükselişini sürdürüyor. Dolar endeksi 80.67 düzeyinde.. Gümüş 20, platin 1381 dolarda. Altında düşüş bekleyen fonların sayısı artacak diyenlerden çok fazla. bu hafta açıklanacak sanayi üretim rakamları altın için belirleyici olacak. Ons 1272 doların üzerinde kapanırsa 1290 – 1320 dolar aralığına çıkacak.. 1258 dolar desteğini kırarsa 1235 dolara dönecek. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçenin gramı, bu hafta 89 – 92 lira aralığında hareket edecek görünüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.