Hey bebek!

A -
A +

Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen 10 ülkesi arasında neden yer alıyor? Merak edenler dikkatle okusun.. Güçlü bir bankacılık sistemi, hızla genişleyen bir iç pazarı, %50'si 30 yaşında altında genç nüfusu ve kavrama kapasitesi yüksek girişimcilerle güven veren bir siyasi iktidarı var. Anadolu sermayesinin bu pastada inkar edilmeyecek payı bulunuyor. 1980'de Türkiye'nin ihracatını 2.9 milyar dolardan bugünkü 152 milyar dolara taşıyan girişimciler işte bunlar! Gelelim dün açıklanan 2014 Temmuz ayı sanayi üretim rakamlarına. Aylık %1.8, yıllık %3.6 oranında artış tek kelimeyle dudak uçuklattı. Beklenti aylık 0.5, yıllık %1.9 idi. İmalat sanayi sektöründe %3.4'lük artış dikkat çekiyor. Ama en göz kamaştıran  %6.1'le sermaye malı imalatındaki büyüme. Yani makine, techizat, fabrika ve üretim merkezleri artıyor. İşsizlik rakamı bu yüzden tek haneye düştü. Yılın 7 ayında 135 milyar dolar ithalat, 93 milyar dolarlık ihracat yaptık. Cari açık 46 milyar dolar. Cari açıkta yurtdışından makine ve techizat alımının önemli yeri var. Hemen hatırlatıyorum, makine ithalatı demek yarının ürün ihracatı demek.
Türkiye'de yarın açıklanacak 2. Çeyrek gayri safi yurtiçi hasılanın %2.8 artması bekleniyor. %3'ü aşarsa hiç şaşırmayın.. Sanayideki çarkları hızlı dönen ülke yatırımları mıknatıs gibi çekiyor. Ocak-temmuz dönemindeki tüketim malları ihracatımız, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7,6 artarak 37,2 milyar dolara erişti. Otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten mobilyaya, giyimden kozmetiğe, katma değeri yüksek onlarca ürünü kapsayan tüketim malları ihracatı, istikrarlı şekilde artmaya devam ediyor. İki canlı örnek veriyorum. Suriye'den Türkiye'ye dolar yağmaya başladı. Sadece Mersin'de Suriyeli yatırımcılar tekstil ve gıda sektörlerine 3-4 milyar dolarlık yatırım yapmış. ABD ve Avrupa Birliğinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların kapsamını genişletmesinden Türkiye kârlı çıkacak. iki ülke arasında ticaret hacminde müthiş bir artış var. Gıda fiyatları bu yüzden yüksek çıkıyor. Türkiye'nin yüksek oranlı büyüme hızını sürdürebilmesi için Türk parasının üzerindeki aşırı değerlenme alınmalı. Bunu başarmak için de, merkez bankası faiz koridorunu daraltmaya devam etmeli. Böylece yatırım şartları daha da kolaylaşacak. Bakın petroldeki gerileme enerji ithalatına ödediğimiz payı küçültüyor, maliyet enflasyonu yaşanmıyor. Ucuz üretim halkın tüketimini arttırıyor. Hey bebek sana söylüyorum, bu ülkenin kıymetini bil. Kıymet bilmek sahip çıkmakla olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.