İki eşit ortak!

A -
A +


Başbakan Erdoğan'ın bu defaki ABD ziyareti çok farklı bir özellik taşıyor. Beyaz Saray'da Başkan Obama ile yarın görüşecek olan Erdoğan; devlet başkanları için nadir uygulananan en üst düzey protokolle  ağırlanacak. 3 büyük dosya var, Suriye, terör ve ticaret.. Bizim konumuz üçüncüsü. 2012'de Türkiye ile ABD arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmi oluştu. 14 milyar dolarlık ithalata karşılık 6 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu rakam gerçekten çok komik.
 

Türkiye artık sadece bölgesel değil küresel bir güç. Çin'den sonra en büyük büyümeyi geliştiren ülkelerden biri. Amerika'nın gündemindeki birçok konuda Türkiye temel aktör. Avrupa'nın ciddi bir kişilik krizi geçirdiği dönemden geçiyoruz. Amerika'nın Avrupa'da 2 trilyon dolar yatırımı var. Bu nedenle Avrupa'nın kaderi Amerika'nın da geleceğini belirleyebilir. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi, Gümrük Birliği'ne girmiş, Suriye'nin Libya'nın Mısır'ın durumu ne olacak gibi konularda söz sahibi bir Türkiye artık ciddi bir aktör. Şimdilerde Türkiye'ye sadece NATO ekseninde bakılmıyor. Ortadoğu'da bizim küçük bir müttefikimiz var diye de bakılmıyor. Bu kadar eşit bir ilişkide olduğumuz bir dönem yaşamadık. Sanki iki eşit ortak olarak masada oturuyoruz.


Başbakan Erdoğan'ın Obama ile yapacağı görüşmede ikili ilişkilerde ilk gündem maddesi ABD'nin AB ile imzalayacağı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması, Türkiye Gümrük Birliği üyesi olarak, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmalardan yararlanamayan bir konumda...Türkiye'de bu yapının içerinde yer alabilirse ABD ile serbest ticaret anlaşmasına taraf olabilecek... Böyle bir durumda ABD'nin yıllardır kaldırmadığı kota ve kısıtlamalar kalkacak.  Eğer ABD AB ile serbest ticaret anlaşması yapar ve Türkiye dışında kalırsa ciddi bir kayıpla karşılaşabiliriz.. İşte bu nedenlerde Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı bu ziyaret tarihi önem taşıyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.