Türk ekonomisi 2024 yılında tahminleri aşarak yüzde 3,2 oranında büyüdü. Millî gelir 1 trilyon 319 milyon dolara ulaştı... 2023 yılında 13 bin 608 dolar olan kişi başına düşen millî gelir, 1 yılda 1855 dolar artarak 15 bin 463 dolara yükseldi. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2024 yılında bir önceki yıla göre %63,5 artarak 43 trilyon 410 milyar 514 milyon TL oldu. Kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2024 yılında 507 bin 615 TL oldu...
Büyüme ülkede sağlanan katma değerin ne kadar arttığını gösteren parasal bir ölçüdür. Kalkınma ülkede üretim gücünün ve insanların hayat kalitesinin yükseltilmesine yönelik ölçüdür. Gelişme ise, büyümeye (millî gelir artışına) ve kalkınmaya dayalı olarak ülkede hayat kalitesinin değişimini ortaya koyar. Sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, gelir dağılımı, istihdam, can ve mal güvenliği, fikir ve vicdan hürriyeti, insan hakları, çevre, demokrasi, teknoloji, bilim, sanat, kültür, opera, tiyatro, konser gibi alanlarda ülke insanına çağdaş insanların sahip oldukları imkânlar sağlandığı için büyüme de kalkınma da büyük anlam ifade ediyor.
Büyüme olmadan, kalkınma ve gelişme olamaz. Büyümenin sürdürülebilirliği önemlidir. Türkiye tam 18 çeyrektir aralıksız büyüyor. Euro Bölgesinin yüzde 1,1, ABD’nin yüzde 2,3 büyüdüğü bir ortamda Türkiye ulaştığı bu seviye ile Avrupa’nın lider ülkesi oldu. Büyüme, ekonominin sağlık göstergesidir. Üretim artışı, istihdam artışı, gelir artışı, refah artışını beraberinde getirir. "Böyle büyüyen ekonomide döviz, enflasyon, faiz yükselir mi?” Türkiye dış borçlarını rahatlıkla döndürüyor. Bugüne kadar kamu, bankalar, özel sektör dış borç taksitlerini, faizlerini ödemekte hiç gecikmedi. İthalat daralıyor, ihracat artıyor. İsteyen istediği malı ithal ediyor. Piyasada kıtlığı olan ithal malı yok. Döviz bulamadığı, ithalat yapamadığı için üretimini durduran işletmeye rastlanmadı. Maliyet yükseldi ama, Hazine, bankalar, reel sektör dış kredi kullanmaya devam ediyor Borsa şirketleri (büyük şirketler) ile bankaların açıkladıkları bilançolara göre kârlılık durumları iyi. Böyle bir tabloda “Ekonomide sorun var” denilebilir mi?
Dış ticaret açığı yıllık bazda 7,7 milyar dolara düştü. 2023 yılında yüzde 70,6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2024 yılında yüzde 76,1'e yükseldi. Bu oran, Türkiye'nin dış ticaret dengesinin iyileştiğinin en açık işareti… Hükûmet terörün kökünü kazıdı, PKK’yı tarihe gömdü. Rusya ile Ukrayna arasında ara bulucu olarak 4 yıldır devam eden savaşa son veriyor. Yabancı yatırımcıların elinde; 32,1 milyar dolar hisse senedi, 19,5 milyar dolarlık tahvil olmak üzere tam 51,6 milyar dolar menkul kıymet var... Merkez Bankasının 170 milyar doları, vatandaşın ve şirketlerin ise bankalarda 174,8 milyar doları ile yaklaşık 345 milyar dolarlık varlığa sahibiz.
Türkiye’de 52 milyon kişi ev sahibi. 31 milyon insanın aracı var. Tam 70 milyon cep telefonu kullanıyoruz. Hâlâ büyüme vatandaşa yansımıyor diyenlere ne mi diyelim? İnsafınız kurusun!
.....
MUHTEREM OKUYUCULARIMIN RAMAZAN-I ŞERİFİNİ TEBRİK EDİYORUM. MUBAREK OLSUN. CENAB-I HAKK SAĞLIK VE HUZUR İÇİNDE TAMAMINA ERDİRSİN.
Necmettin Batırel'in önceki yazıları...