Hükümet sonunda doğru yolu buldu. Faiz indirimiyle ekonominin canlandırılması planı çalışmayınca maliye politikasını gevşetti. Merkez Bankasına yapılan siyasi baskılar, faiz lobisinin karşı çıkmasıyla sonuç vermedi biliyorsunuz.. Tam aksine ortam gerginleşti, kurlarla birlikte maliyetler yükseldi, dengeler bozuldu. Sanayi üretimi ve imalat endekslerinin kötüleşmesi sonucu ilk çeyrek büyüme rakamının tahminlerin çok altında kalacağı anlaşılınca düğmeye basıldı. Haziran'daki genel seçimler öncesi istihdamı arttırmak için yapısal reformlar hayata geçiriliyor. Vergi indirimine gidilmesi çok olumlu bir adım. 7.5 milyar liralık teşvik paketinin bütçeye getireceği yük, ek gelirlerle kolayca kapatılır. Maaşlarına yapılacak zamla milyonlarca emeklinin yüzü gülecek. 120 bin kişiye ekmek kapısı açılacak. İşsizlik tek haneye düşecek. Paket, iç talebi destekleyeceği, ekonomiyi canlandıracağı, istihdam ve yatırımı artıracağı için olumlu katkı sağlayacak. Odak noktası istihdam ve yatırımları arttırmak. Zamanlama açısından çok isabetli bir karar verildi. İran'a yaptırımların tamamen kaldırıldığı ve petrolün düşüşe geçtiği bir ortamda şaltere basıldı. Teşvik uygulaması büyümeye ve ekonominin canlanmasına büyük yarar sağlayacak. Bu arada Başbakan Davutoğlu'nun ekonomi yönetiminin değişmeyeceğinin net bir ifadeyle belirtmesinin arkasında Ali Babacan'ın 3 dönem kuralına rağmen görevini sürdüreceği sonucu çıktı. Piyasa bu gelişmeyi bağrına bastı.
***
ABD kendi silahıyla vuruldu. Avrupa aradan sıyrıldı. Aşırı değer kazanan dolar şirket kârlarını aşağı çekti, ekonomik istikrar bozuldu. Avrupa ülkeleri düşük euro sayesinde ihracatını arttırdı, ayağa kalktı. Finans dünyasının ünlü (!) isimleri tam dolar euro ile eşitlenecek, hatta "dolar 0.90 euro'ya düşecek" kehanetinde bulunmaya başladığı sırada film koptu. ABD ekonomisi aşırı yükselen dolar sonucunda bozulmaya başlayınca, FED telaşlandı, faiz artış süreci ertelendi. Önce enflasyon %2 olunca faiz artırırız dediler, sonra verilere bakacağız dediler. Veriler kötü geliyor.. ABD'de dev şirket kârlarında büyük azalma var. Açıklanacak ilk çeyrek bilançolarında bunu net bir şekilde göreceğiz. İstihdamda sayı artıyor, ancak ücretler düşük kalıyor. Yani tüketimde iyileşme yok. Bu yüzden geçen yıl ekonomi ancak %2.2 büyüyebildi. Bu yıl %2'yi zor tutturur diyorlar. Buna karşılık Avrupa, düşük euro sayesinde hızla toparlanıyor. İmalat endekslerindeki düzelme bunun en son örneği.
Dolar değer kaybedince Türkiye ile birlikte gelişmekte olan ülkeler rahatlıyor. Kemerleri bağlayın beyler, uçuşa geçiyoruz.