Piyasalardaki dalgalanma karşısında her kafadan bir ses çıkıyor. Merkez Bankasının müdahalesi etkisiz kaldı diyenler, yabancıların çıkış yaptığını söyleyenler, 17 Aralık operasyonu sonrası ülkenin batağa sürüklediğini iddia edenler. Türkiye'nin büyüme düşmanı yabancı basın fırsatı buldu, kasıtlı yorum-haberlerle bize bel altından vuruyor. Ortadaki gerçeği kimse görmüyor. Dünyanın motoru Çin'de imalat ocak ayında 49.6 ile tahminlerin altında kalınca, global borsaların tamamı eksiye düştü. Avrupa, Wall Street %1'in üzerindeki kayıplarla yılın en sert gerilemesini gösterdi. En büyük darbeyi gelişmekte olan ülkeler yedi. Hindistan rupisi, Endonezya rupisi, Brezilya reali, Çin yuanı, Güney Kore wonu büyük değer kaybetti. Güney Afrika randı, dolar karşısında son 5 yılın en düşük seviyesine inince TL normal olarak eridi.. Türkiye ile Güney Afrika ekonomileri cari açık ve faiz Oranları açısından birbirine en fazla benzeyen iki ülke olduğu için, rand düşünce TL'yi de aşağı çekiyor. Türk Lirasının günlük değerini öğrenmek istiyorsanız, Dolar/Rand kuruna bakın. Dolar 11 Rand'a çıkmışsa TL erir, Dolar 9 Rand'a düşünce TL ayağa kalkar. Olay bizimle direkt bağlantılı değil. Merak etmeyin, ABD verileri beklentilerden kötü gelmeye başladığı zaman durum normale döner...
Merkez Bankası kurlarda yaşanan aşırı yükselişi frenlemek için piyasaya iki yıl aradan sonra doğrudan müdahale etti, kısa bir süre için TL güçlendi, ama Rand zayıf kalmaya devam edince, kazançlarını geri verdi. Olay bu kadar basit.. Aslında bankalar faiz yükselecek rüyasına kapılarak 2.300 TL seviyesinden dolar alıp golü yedi kestaneler farkında değiller. Ne Türk ekonomisinde ciddi bir bozulma var, ne zam furyası ile fiyatlar tırmanışa geçti. Ne kredi kuruluşları notumuzu düşürdü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Davos'ta açıkladı; "Türkiye'nin kısa vadeli borcu yok. Uzun vadeli borcumuzun tamamı 10 milyar dolar.. Reel kesimin yani sanayicinin kısa vadeli borcu 31 milyar dolar. Bunların yurt dışına ve yurt içinde toplam 62 milyar dolar parası var..." Yani, bu şirketler döviz artışından kesinlikle etkilenmez..
Tekrar ediyorum, zayıflayan sadece TL değil, tüm gelişmekte olan ülke paraları.. Size en canlı örnek vereyim. Hazine yurt dışına iki gün önce dolar cinsinden eurobond ihraç etti. Türkiye'nin 10 yıl sonra ödeyeceği tahviller kapışıldı, 8 milyar dolarlık teklif geldi, 2.5 milyar dolarlık satış yapıldı. Tahvili alanların %66'sı ABD kaynaklı kuruluşlar. Söyler misiniz, bu resim Türk ekonomisine güveni göstermiyor da neyi anlatıyor?