Başbakan siyaset dehasını bir kere daha gösterdi, protestocuları AK Parti genel merkezinde ağırladı. Davetlilere konuşma sınırı getirmedi, herkes dilediği kadar söz aldı. Sonunda bütün çığlıkları durduran bir karar açıklandı, (mademki siz gezi parkının olduğu gibi bırakılmasını istiyorsunuz, bu düşüncenize İstanbul halkı katılıyor mu? Kendilerine soralım, denildi) bütün sular duruldu. Marjinal gruplar her ne kadar (biz hiçbir yere gitmiyoruz) deseler de kendi aralarında bölünme yaşanacak, gerçek çevreciler evlerine dönecek. Başka çareleri yok. Geride kalanları da polis kibarca temizleyecek. İstanbul 6. İdare Mahkemesi (Taksim'de henüz ihalesi bile yapılmayan Topçu Kışlası projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.) Burada yeni bir çalışma yapılması mümkün değil. Ayrıca referanduma gidilmeden o bölgeye kimse kazma vurmayacak. Sonuç: Eylemcilerin artık Taksim'de yatıp kalkmaları anlamını yitirdi.
Son iki haftadan beri bu olayı dillerine dolayan bazı medya kuruluşları yurt dışına ülkeyi isyan havasında göstererek ellerinden gelebilecek en büyük kötülüğü yaptılar. ABD'nin ünlü gazetesi New York Times'a bile utanmadan reklam verip (Türkiye'de neler oluyor) başlığı altında nifak tohumlarını sergilediler. Financial Times ve Ekonomist gibi Türk düşmanı iki İngiliz medya kuruluşunda yabancı yatırımcıların Türkiye'yi terk ettiğine yönelik sürekli kasıtlı yorum-haberler yayınlandı. Borsa İstanbul 2 günde %15 fire verdi. Dolar 1.91 TL'ye dayandı, faizler %7'yi aştı. Ama unutmayın, yabancının tahvil satışına protestolar değil, faizlerin negatif alana çekilmesi yol açtı. Son olaylar, işin tuzu biberi oldu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 7-8 milyar dolarlık fon çıkışı olduğunu söylüyor. Doğrudur, ama bu fonlar ülkeyi terk etmedi. Terk edip nereye gidecekler, Brezilya'ya mı? Kredi notu negatif izlemeye alınan ülkede yangın var. Asya borsalarının çöküşe geçtiği bir ortamda Rusya'ya mı yönelecekler, mümkün değil.
Bakın Türk piyasalarının ne kadar sağlam olduğu, olağanüstü durumlarda bile açık kalmasından ve satılan hisse senedi ve tahvillerin karşılığının derhal ödenmesinden kolayca anlaşılıyor. Yabancı iki günden beri tahvil alımına başladı. 6.80 düzeyi cazip geldi. Dolar 1.86 TL'ye geriledi, borsa İstanbul yurt dışından pozitif yönde ayrıştı. Bankalarla gıda ve içecek sektöründeki yoğunlaşma dikkat çekiyor. İngiltere'de G-8 zirvesini protesto edenlere polisin nasıl davrandığını gördünüz değil mi? Bir de bizi gaz bombası atıyoruz, diye kınıyorlar. 10 İngiliz polisi bir adamın üzerine çullanıyor, kemiklerini kırıyorlar. Olaylarda 180 yaralı 560 gözaltı var. İzleyin bakın o gözaltına alınanlar bizde olduğu gibi anında serbest mi bırakılacaklar, yoksa mahkemeye mi çıkarılacaklar. İşin özü şu: Avrupa ve ABD, Türkiye'de ilk çeyrekte %3'lük büyüme hızını görünce kıskançlık krizine girdi...