Kritik hafta!

A -
A +
Global borsalar paskalya tatilindeyken, Kuzey Kore, Güney Kore'ye savaş ilan etti. Kuzey Kore'nin, mevcut füzeleriyle, ABD'nin Güney Kore ve Japonya askeri üslerini vurabilir. Ama Kuzey Kore'den zaman zaman yaşanan böyle agresif çıkışların arkası gelmiyor. ABD'de tüketici güveninde büyük artış yaşandı. Michigan Üniversitesi  endeksi Mart ayında 72.9'luk beklentiyi hayli aştı, 78.6'ya yükseldi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble Güney Kıbrıs'a verilen mali yardım kapsamında mevduat hesaplarına getirilen yüksek vergi oranlarının Euro Bölgesi'ne yayılacağı endişelerini sona erdirecek bir açıklama yaptı. Schauble Güney Kıbrıs'ın özel bir durum olduğunu, Euro Bölgesi'ndeki diğer mevduat hesaplarının güvende olduğunu söyledi. Bu arada uluslar arası para fonu IMF, Macaristan'ın ekonomi politikasında
ciddi değişime gitmesi yolunda uyardı. Analizde, Macaristan'daki asıl sorunun, ekonomiye müdahalenin giderek artması, özerk kurumların hareket alanlarının daraltılması olduğu vurgulanıyor. Türk ekonomisini uzun yıllardır yakından takip eden Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, Standard & Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu artırmasının ardından 'not' tahmini yaptı. Ash, ''S&P'nin beklenmedik not artışı dengeleri gerçekten değiştirdi. Moody's'in bu adımın ardından Türkiye'nin kredi notunu 2-3 ay içerisinde 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkarmasını bekliyorum. Bu adım ne kadar kısa zamanda atılırsa, o kadar iyi olacaktır'' dedi. Türkiye'nin ABD yaptırımları nedeniyle düşüş eğiliminde olan İran'a altın ihracatı ise ocakta tamamen durmasının ardından şubatta tekrar başlayarak 117.9 milyon dolar oldu. Birleşik Arap Emirlikleri'ne ise şubatta 402.3 milyon dolarlık altın ihraç edildi. Ocakta 466 milyon dolar olan toplam altın ihracatı, şubatta yüzde 18.4 artışla 551.6 milyon dolara yükseldi. Bu haftanın gündemi hayli yoğun. Türkiye, euro bölgesi ve ABD'de mart ayı imalat sektörü endeksleri önemli. Üretimin ne kadar arttığı belli olacak. Türkiye istatistik kurumu bugün 4. çeyrek büyüme rakamlarını ilan edecek, Çarşamba günü mart enflasyonu var.. Reel efektif döviz kuru açıklanacak. Euro bölgesinde hizmet sektörü şubat perakende satışlar ve enflasyon verileri ile Perşembe günü İngiltere ve Avrupa Merkez Bankasının faiz kararları dikkatle izlenecek. En kritik göstergeler ABD'den gelecek. Şubat fabrika siparişleri, özel sektör ve tarım dışı istihdam ile işsizlik rakamları piyasalara yön verecek. Not artış dopingiyle haftayı 86 bin seviyesinde tamamlayan İMKB'de yükseliş hareketinin devam edeceğini düşünüyorum. Endekste 85 bin ve 84 bin 700'de iki güçlü destek var, kırılmazsa, 86 bin 200 ve 86 bin 700 dirençleri test edilebilir. Kısa vadeli zirve 87 bin 500 puan olarak karşımıza çıkıyor. Bu hafta otomotiv, tekstil, enerji, plastik ve madencilik sektörleri gözde.                                                 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.