Kurtlar sofrası!

A -
A +
Merkez Bankası ile bankalar arasında büyük savaş var. Merkez Bankası büyümeyi teşvik etmek için faizleri sabit tutuyor. Bankalar da dövizi yukarıda tutarak onu bu kararından vazgeçirmeye çalışıyor. Kurlar yüksek kalınca maliyetler artıyor, enflasyon azıyor. ABD Merkez Bankası'nın yakın zamanda tahvil alımlarını azaltacağı beklentisi güçlendi, sermaye çıkışı başladı.
Dolar tüm dünya para birimleri karşısında değer kazanıyor. Rezervler eriyor. Endonezya, nisan sonundan temmuz sonuna kadar rezervlerinin %13.6'sını; Türkiye, %12.7'sini; Ukrayna, %10'unu kaybetti. Faiz baltasını toprağa gömen Merkez Bankası parasal sıkılaştırma silahına sarıldı. İki günde bir miktar bazlı repo ihalesi açmıyor. TL'ye sıkışan bankaları tahvil satışına zorluyor... Piyasada TL azalınca döviz düşecek diye bekliyor. Ama bu uygulamanın kötü bir yanı var. Merkez Bankası sıkılaştırma yaptıkça iç talep daralıyor, yatırım ve üretim yavaşlıyor. Yani büyüme hızımız düşüyor. Bakın ek parasal sıkılaştırma günlerinde önce 100 milyon dolar satıldı, yetmedi 160 milyon dolara çıkarıldı. Her defasında iki kat teklif geldi...
Bir defa şunu çok iyi bilelim. Dolar satılarak kurlar kontrol altına alınamaz. Şu anda brüt rezervimiz 130 milyar dolar civarında. Merkez Bankasının, bu brüt rezervin karşılığında bankalara da 60 milyar dolara yakın borcu var. Bunun 20 milyar dolarlık kısmı yurt dışında yaşayanların parası. Merkez Bankasının elinde serbest kullanacağı miktar 45 milyar dolar.. Bundan 8 milyar dolarlık kısım da satıldı. Görüyorsunuz Merkez Bankasının eli o kadar rahat değil. Eğer ABD likiditeyi daraltmaya başlarsa ve bizde faizler sabit kalırsa, sermaye çıkışı hızlanacak. Faizlerin düşük, borsanın, bononun, tahvilin getirisinin azalmasından dolayı yabancı yatırımcı gelmiyor. Türkiye'de reel sektörün döviz borçları ve pozisyonlarını kapatmak için döviz taleplerinin devam etmesi de döviz kurunu yukarıda tutuyor.
Türkiye'de cari açığın artması, ithalatın artışı, enerji giderlerinin artışı, ihracatın içindeki ithal ara malların fazlalığı dövize olan talebin düşmemesini ve kurun aşağıya gelmesini engelliyor. Dolar 1 ay sonra 2.10 TL'yi aşarsa kimse şaşırmasın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.