Merkez'den usta işi

A -
A +
Global borsalar geçen hafta 2 gelişmeden çok olumsuz etkilendi. Birincisi FED'in tahvil alımlarını yavaşlatacağını açıklaması, ikincisi Çin'deki imalat endeksinin kötüleşmesi. Başkan Bernanke'nin açıklaması borsaların tabir caizse altını üstüne getirdi. Zira piyasalar böyle bir beklentiye hazır değildi. En büyük darbeyi, sıcak para çıkışları patlayan, gelişmekte olan piyasalar yedi.Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bakanlar kurulunda başbakan Erdoğan ile görüş ayrılığına düşerek istifa ettiği ve Ak parti içinde muhalif grubun kazan kaldırdığı haberi yurtdışındaki negatif gelişmelerle birleşince borsa istanbul 1 haftada %8.6 geriledi. Bülent Arınç daha sonra bu haberin asılsız olduğunu söyledi, ama testi kırıldı bir kere. Şimdi sorulan soru şu: Bu fırtına devam edecek mi? İlk çeyrekte tüm tahminleri altüst ederek %3 büyüyen Türkiye, içerde ve dışarıdaki düşmanları birleştirdi. Dikkat edilecek olursa, planlı bir ekonomik saldırı var. Bir taraftan sıcak para ülkeyi terk ediyor, diğer taraftan marjinal gruplar halkı isyana teşvik  ediyor, yurtdışındaki medya kuruluşları buna çanak tutuyor.
Borsa istanbul tepki hareketiyle haftanın ilk işlem gününe artıda başlayabilir.. Taksim olaylarında 50 profesyonel provokatörün ön planda yönlendirme yapmasının ortaya çıkması yatırımcıların kaygılarını hafifletti. Bankacılık sektörü büyük kar avantajıyla önümüzdeki döneme hazır. Bu aslında Türkiye'nin en büyük avantajlardan biri. Borçlanmalar son iki yıl içinde euro bond ihraçları ve euro libor üzerinde gerçekleşti. Dövizde açık pozisyon miktarı çok az. Bu yüzden dövizdeki artıştan bankalar birebir etkilenmiyor. Endeks 73 biin desteğini kırmazsa 75 bin direncine kolayca ulaşacak. Bu hafta enerji, gıda-içecek ve otomotiv sektörü gözde. Spor kulüplerinden uzak durun.
Hazine kritik bir haftaya giriyor. İki günde 5 tahvil ihracı gerçekleştirecek. Çarşamba günü, 10 milyar TL'si piyasaya olmak üzere toplam 14 milyar TL'ye yakın bir iç borç geri ödemesi yapacak. İşte bunun öncesinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, hiç adeti olmadığı halde, kısa bir yazılı açıklama yaparak, önümüzdeki hafta politika faizinden piyasaya likidite vereceğini açıklaması önce anlaşılamadı Oysa Merkez Bankası yüzde 4.5 olan politika faizinden piyasaya para vererek, bu paranın Hazine ihalelerine gitmesini sağlamak istiyor. Hazine kâğıtlarında faizin yüzde 8'in üzerine çıktığı, bir dönemde böylece bankalara çok ciddi bir kâr imkanı sağlanacak. Bankalar döviz satarak bu ihalelere girmek isterse (büyük bir ihtimalle böyle olacak) TL değer kazanacak. Cuma akşamı 1.942 TL' ile kapanan dolar 1.920 TL'ye dönebilir. Bu durumda 2.552 TL'deki euro da 2.530 TL'ye iner. Euro'nun parite desteğini kazanması Merkez Bankasının elini kolaylaştırır. Dövizde kar satışı yapabilirsiniz. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.