Ok yaydan çıktı!

A -
A +
Merkez Bankası faizin üst bandını 50 baz puan yükseltti, ama Türk Lirası değer kazanacağı yerde güç kaybetti. Zira Merkez Bankası daha önce istisnai günlerde döviz satmayacağı kararını değiştirdi, hergün 100 milyon dolar satacağını açıkladı. Bu tavır değişikliği güven kaybına yol açtı. Nitekim 100 milyon dolarlık satışa karşılık 240 milyon dolarlık teklif yapıldı. Merkez Bankası 1 milyar dolar satsın, 2 milyar dolar teklif gelir. Rakamı arttırmak çözüm değil, tam tersi, olağanüstü halin kabulü anlamına geldiği için olumsuz algılanıyor.  Koridorun üst bandını  genişletmek faiz artırım etkisi sağlamıyor. Yurtdışından fon gelmiyor, aksine daha önce gelenler yurtdışına çıkıyor.
Günlük ortalama fonlama faizi %6.50. Bu rakam mevcut enflasyonun altında. ABD Merkez Bankasının tahvil alımlarını yavaşlatacağı beklentisiyle sıcak para adres değiştiriyor. Bakın korkular büyüdüğü için bankalardaki döviz mevduatları hızla artmaya başladı. Yabancı para cinsi toplam mevduat 26 Temmuz - 2 Ağustos haftasında 1 milyar 766 milyon liralık artışla 794 milyar 362 milyon liraya yükselirken, bankalardaki TL cinsi mevduat da 2 milyar 539 milyon lira azalarak 554 milyar 236 milyon TL'ye gerilemiş durumda. Bir ülke para biriminin itibarını yitirmesi en kötü gelişme. Dövizdeki yükseliş şirketleri rahatsız etti, ilerde ödeyecekleri borçları bugünden kapatıyorlar. Piyasada talep artınca, kurlar zirvede tutunuyor. Peki bu rüzgar nasıl tersine dönecek?
Merkez Bankası, başkanlığa Erdem Başçı'nın atanmasından sonra anlaşılmaz bir politika izlemeye başladı. Faiz koridoru uygulamasına geçildi, alt ve üst sınır belirlendi, kafalar karıştı. Piyasalara deneme yanılma yöntemiyle yol haritası çizilmez. Yıllık enflasyon %9'lara ulaştı, hazinenin gösterge faizi 6.80'e yükseldi, döviz kurları alevlendi, tutabilene aşk olsun, döviz sepeti 2.32 TL'ye tırmandı. Ana gösterge konumundaki politika faizi hâlâ %4.5'ta. Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde kaldı, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinde bırakıldı. Öncelikle Merkez Bankası politika faizini artırmalı. yani geleneksel uygulamaya dönmeli.. Aksi halde, dolar 2 TL'yi kolayca aşacak. Şu anda 9.70 olan faizler çift haneye tırmanacak. İşte o zaman tüm dengeler altüst olacak. Testi kırıldıktan sonra istediğiniz kadar önlem alın, nafile.. Korkunun ecele faydası yok, faiz artmadan sular durulmayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.