Rum darbesi!
15 Nisan 2013 01:00
ABD'de sabit kalması beklenen perakende satışlar Mart ayında 0.4 azalıp, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 79 düzeyine gerileyince, global borsalar satışa döndü. Wall Street'teki kayıp 0.28'le sınırlı kaldı, ama Avrupa'da %1.6'ya ulaştı. Euro bölgesi maliye bakanları Dublin'de yaptıkları toplantıda Güney Kıbrıs'a 10 milyar euro yardım için siyasi destek verdi. Almanya, yardım miktarının artırılmasına karşı çıktı. Avrupa Birliği ve IMF'den 17 milyar euro değerinde yardım talep eden Rumların, asıl ihtiyacının bu miktardan 6 milyar euro daha fazla.. Rum yönetimi, yanlış hesaplamanın eski iktidarın suçu olduğunu söylüyor.. Altın rezervlerinin satılması yoluyla ek kaynak elde etmeyi hedefleyen Rum Lider Anastasiadis AB ile yeniden masaya oturmaya hazırlanıyor. Ancak Rum lider nakit para yardımı yerine, uygulanan para politikalarında değişiklik isteyecek.
Haftanın ilk iki günü gündem oldukça yoğun. Kuzey Kore bugün devletin kurucusu Kim-il-Sung'un doğum gününü kutluyor.. Kuzey Kore yeni bir nükleer bomba denemesi yaparak uzun menzilli bir füzeyi Pasifik Okyanusu'na fırlatabilir. ABD, füze, kara parçalarına yönelirse vuracağını açıkladı, vurursa altın olumlu etkilenir. Wall Street'te 80 şirket bu hafta bilanço açıklıyor. Çin'in 1 nci çeyrek büyüme verisini yıllık %8 olarak açıklaması bekleniyor. ABD'de konut verileri ve mart sanayi üretimi dikkatle izlenecek. Türkiye'de ocak işsizlik oranı, yarın para politikası kurulunun faiz kararı var. Haftanın en önemli veri olayı, IMF'nin Küresel Görünüm Raporu. Global büyüme tahminleri yukarı revize edilirse borsalardaki ralli devam edecek, aksi halde satışlar ağırlaşacak. Uluslararası kredi kuruluşu Moody's'in, çözüm sürecinin Türkiye'nin notunu pozitif yönde etkileyeceğini açıklaması Borsa İstanbul'u pozitif ayrıştırdı, endeks yeni haftaya 84 bin 500 düzeyinde başlıyor. Uluslarası dev kuruluşlarının peşpeşe yayınladıkları olumlu raporlar yurtdışından sermaye girişini patlattı, 4 ayda brüt 26 milyar dolar geldi. Endekste 84 bin ve 83 bin 500'de iki güçlü destek, 86 bin 200 ve 87 binde iki kritik direnç bulunuyor. Geri çekilmede alım yapın, yön yukarıyı gösteriyor. Bu hafta perakende, tekstil, enerji ve çimento sektörü gözde.
Merkez Bankası faiz koridorunu daraltarak politika faizini aşağı çekerse Türk Lirasında göreceli değer kaybı görülebilir. Ama bu gelişme geçen haftadan itibaren satın alındı. Dolar 1.782 TL desteğinde tutunursa, 1.790 1.795 TL aralığına çıkabilir. Euro 2.350 TL'yi görebilir. Tahvil talebinin devam etmesini bekliyorum. 5.73'teki faizler 5.65 düzeyine inebilir. Altın fiyatlarının son 1 yılın en düşük seviyesine inmesine 3 gelişme yol açtı. Deutche Bank, Goldman Sachs gibi büyük yatırım kuruluşları tahminlerini aşağı çekti. George Soros altının güvenli liman olmadığını açıkladı. Küresel ekonomideki toparlanma hisse senetlerinin cazibesini arttırdı.
Risk iştahı arttı, altına satış geldi. Ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Güney Kıbrıs hükümetine, altın satışından gelecek paranın adanın kamu borcunun azaltılması yerine acil likidite desteği (ELA) programı kapsamında alınan kredilerin geri ödenmesi için kullanılması yönünde görüş bildirdi. ELA geri ödemesi için gerekli tutar 9.1 milyar euro. Bu gelişmeler kısa sürede içinde bir araya gelince, hesaplar şaştı, altın sert satış yedi Cuma günü %5'lik kayıpla 1560'dan 1480 dolara geriledi. Teknik olarak 1470 dolar kısa vadeli taban olarak görülüyor. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçenin gramı, 85 liraya düştü. 1 günde 5 liralık geri çekilme çok ciddi bir düşüş. Bunun tepkisi gelecektir. Biraz risk üstlenenler mevcut seviyeden alım yapabilir.