Saadet zinciri kırıldı!

A -
A +


 

Avrupa Birliği gırtlağına kadar borca batan Kıbrıs Rum yönetimine kerhen 10 milyar euro'luk kurtarma paketi üzerinde anlaştı. Ama kabak bankalarda 20 milyar doları bulunan Rusların başına patladı. AB, Rum  bankalarındaki tüm hesaplardan yüzde 6,75 ile yüzde 9,9, faiz gelirlerinden ise yüzde 20 kesinti yaptı. Avrupa'da daha önce görülmemiş bu kararın diğer yardım isteyecek ülkelere de uygulanacak olması yangını büyüttü. Global borsalarda 1 günde 500 milyar dolar eridi. İtalya, İspanya, belki de kurtarıldığı sanılan İrlanda, Portekiz hatta Fransa'da tasarruf sahiplerinin bankalara olan güveni temelinden sarsıldı. Euro Bölgesi maliye bakanlarının aldığı karara göre Güney Kıbrıs'a 10 milyar Euro'luk yardım paketi karşılığında bankalarda 100 bin Euro'dan az hesabı olanlardan bir defaya mahsus yüzde 6,75, 100 bin Euro'yu aşan hesaplardan ise yüzde 9,9 vergi yükümlülüğü getiriliyor. Kurtarma yardımı almazsa Rum Yönetimi iflasa girecek.
Kıbrıslı Rumlar, "vergi almayacağız" diyerek topladıkları paraları Yunan devlet tahvillerine yatırdı. Yunanistan batınca Rum bankaları da battı. Rusya'nın Güney Kıbrıs'ta etkin rol almasını istemeyen Avrupa Birliği kurtarma paketi hazırladı.
Sonuç ortada. Güney Kıbrıs'ı Türk kesimiyle sorunlarını çözmeden Euro bölgesine soktular, şimdi  bu hatalarının bedelini tüm dünyaya ödetiyorlar.

 

Ekonomik olarak Avrupa Birliği'nin kanatları altına giren Rum Kesimi kurumlar vergisini çok düşük tuttu, yurtdışından para giriş çıkışına hiç sınırlama getirmedi. Güney Kıbrıs kara para aklama merkezi olarak çalışan bir ülke konumundaydı..
AB'nin algısı da bu yönde. Bu yüzden mevduatlarda kesinti istenerek rum kesimi kullanılarak Rusya'ya ağır bir darbe indirildi. Eğer böyle bir kesinti kararı alınmasaydı, Rus zenginler vergi otoritelerinden kaçarak Rum kesimine para akıtmaya devam edecekti. Bu tabii ki haksız bir kazanç. AB Rumlara bu tokadı indirirken, kurtarma paketlerine ihtiyaç duyabilecek ülkeleri zor durumda bırakacağını hiç düşünmedi. Ama hiç istemeden Türkiye'nin ekmeğine yağ sürdü. Bakın kurtarma paketi, Rum kesiminde yaşayanların harcamalarını kısacak, ekonomi daralacak, halkın alım gücü yarı yarıya düşecek. Rum hükümeti turizm ve özelleştirmeye ağırlık vererek krizden çıkmaya çalışacak. Cazip hale gelmek için Türklerle birleşmeye karar verecek, böylece adanın geleceği kurtulacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.