Sağlam kafa!

A -
A +
Altın ithalatında 2013'te kelimenin tam anlamıyla patlama yaşanıyor. İlk 7 ayda sarı kız için 11 milyar dolar harcamışız, 1 yıl öncesine göre talepte %141'lik artış var. Peki bu kadar çok altın ithalatı neden yapıldı? Küresel piyasalarda fiyatların kiloda 55 bin dolardan 42 bin dolara gerilemesi talebi tavana çıkardı. İthal edilen altınların bir kısmı işlenmek üzere yurda giriş yaptı. Yılbaşında 1675 dolardan işlem gören ons 1180 dolara düşünce yatırımcıların iştahı kabardı. Ama en büyük müşteri, merkez bankaları.. Düşük fiyattan mal toplayarak rezervlerini güçlendirdi.  Merkez bankaları neden altın tutar? Geçmişte Merkez bankaları altın karşılığı para basıyorlardı. Bastıkları banknotlar, kendilerine teslim edilen altınların makbuzu niteliğindeydi. Altın standardının terk edilmesiyle beraber, altın rezervleri merkez bankaları için uluslararası rezerv tutma işlevini görüyor. Ocak-haziran dönemindeki altın ithalatının büyük bir kısmı merkez bankamız tarafından yapıldı Dünya Altın Konseyi bünyesinde açıklanan verilerde, 2012 yılı sonunda 360 ton olan altın rezervinin mayıs ayının sonunda 445 tonu aştı, 6 ayda 85 tonluk ilave var.

Merkez bankası Kar edip ticari faaliyette bulunmak için mi altın alıyor. Hayır.. Altın, ekonomik kriz, doğal afet ve döviz kurlarındaki anormal dalgalanmalara karşı bir sigortadır. Merkez Bankası'nın altın rezervini artırması, iç ve dış şoklara karşı ülkenin direncini kuvvetlendirme amacı taşıyor. artık kasalarda devlet tahvili yerine altın tutuluyor. Altın artık günümüzde borç ödeme aracı olarak kullanılıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin Merkez Bankalarının altın almasının arkasında yatan asıl sebep, ellerindeki rezervleri çeşitlendirme isteği. İthalattan çok ihracat yapan ülkelerde ticaret fazlası oluşuyor biliyorsunuz. Buna bağlı olarak o ülkenin merkez bankasının rezervlerindeki  yabancı para miktarı da artıyor. Ama dolar ve euroun başına gelebilecek bir "felakete" karşı merkez bankalarını kendilerini sağlama almak için varlıklarını korumak zorunda işte bunu da altınla zenginleştiriyor. 1999-2009 arasındaki süreçte gelişmiş ülkeler, net altın satıcısı konumundaydı Bu ülkelerin ellerindeki altın, çoğunlukla geçmişten kalan bir mirastı. Mesela ispanya 1999'dan sonra elindeki tüm altının %46'sını sattı. Portekiz ve Hollanda da altın rezervlerinin sırasıyla yüzde 33 ve 37'lik kısmını elden çıkarttı. Ancak 2009'dan sonra bu dönem sona erdi. Merkez Bankamızdaki 445 ton altın ülkeyi muhtemel ekonomik şoklara karşı koruyan müthiş bir kalkan oldu.

 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.