Türkiye'de bugün eylül ayı işsizlik oranı ve kasım bütçe dengesi ile haftanın yoğun veri trafiği başlıyor. Euro bölgesinde aralık imalat sektörü, ekim dış ticaret dengesi ve kasım TÜFE var. ABD'de aralık imalat sektörü, ekim net sermaye girişi ve kasım sanayi üretimi piyasaları hareketlendirecek. Yarın Almanya'da ZEW beklenti endeksi ile Türkiye'de para politikası kurulu faiz kararı açıklanacak. Çarşamba günü haftanın en önemli gelişmesi FED'in faiz kararı belli olacak. Aynı gün ABD'de kasım konut başlangıçları ve aralık hizmet sektör endeksi takip edilecek.Cuma günü ABD'de 3. Çeyrek büyüme hızı final (beklenti %3.6) ile haftayı tamamlayacağız.
BIST 75 BİN DİRECİNİ AŞABİLİR
ABD de S&P endeksinde yaşanan kar realizasyonları şimdilik olağan bir geri çekilme gibi gözükse de FED den gelecek sinyaller risk algısını arttırmazsa bu düşüşler yükseliş trendine çevrilecek. BIST 100 de teknik anlamda kısa vadeli yön tayini için 75 bin direnci ile 73 bin desteği ön planda olacak. Piyasalardaki kısa vade FED'e gore şekillense de orta vadenin boğa piyasası olduğu bir gerçek. Daha önce de hatırlattım. FED beklentisi satın alındığı için kararın ardından borsalar Noel baba rallisine başlayabilir. Bu hafta inşaat, makine, çimento. Enerji ve ulaştırma sektörleri gözde
YABANCI DURDU, DOLAR OTURDU
ABD ekonomisine yönelik veriler düzeliyor, ama euro değer kazanıyor. Bunda bir terslik yok mu? Yok..Açıklanan göstergeler henüz yeterli güveni sağlayabilmiş değil. Fed canlandırma operasyonlarını azaltma yolunda ilerliyor olsa da genişleme yanlısı bir duruşa siyasi açıdan uzak. Japonya Merkez Bankası'nın, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşana kadar yen basması dolar üzerinde baskı oluşturuyor. Euro dolar paritesi 1.3830 sentle tavan yaptı 1.3750 sente döndü. FED toplantısı ve ABD'de 3. Çeyrek final rakamı dolar üzerinde belirleyici olacak. Pariteyi yılsonuna kadar 1.40 sentte görülüyor. Yabancı çıkışı durdu döviz sepeti 2.42 TL'ye döndü. Dolar 10.29 güney Afrika randına indi. Dolar güne 2.035 euro 2.795 TL ile başlıyor. Tahvil faizleri %9 seviyesinin altında kaldığı sürece kurlarda ciddi atak görülmeyecek.
RİSK ALMAYIN, ALTIN ALIN
1968 yılından 2004 yılına kadar altın fiyatları ile 10 yıllık ABD tahvil faiz oranları arasında (+ 0.82) ile pozitif bağlantı var. Başka bir ifadeyle altın fiyatları arttığı zaman ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları da artmaktadır. Ancak bu durum 2004 yılında sonra değişti. 2005 2013 yılları arasında bağlantı (- 0.76) düzeyine geriledi. Yani 10 yıllık tahvil faizleri düşünce altın yükselişe geçti. Bunun nedeni 2008 yılında başlatılan parasal genişleme programı olarak gösterililyor. Benim tesbitlerime göre dünyada iki tane güvenli liman var. ABD tahvilleri ve altın... İnsanlar korkuya kapıldıkları zaman ABD'de vıx (endişe) endeksi yükseliyor. Şimdi olduğu gibi (%16 seviyesine dayandı) 10 yıllık ABD hazine bonosu alıyorlar.. Faizler düşüyor.. Bir grup yatırımcı altına dönüyor. Ons yükselişe geçiyor. Son dönemde bu uygulamayı canlı olarak izliyoruz. Teknik analize baktığımızda, altının 1225 1245 dolar aralığında hareket ettiğini görüyoruz. ons 1243 dolar direncini aşarsa 1268 dolara tırmanacak güce kavuşacak. FED sürpriz yapmazsa Çarşamba akşamı bu manzarayı görürüz. Risk almayın, altın alın.... Kapalıçarşı'da 24 ayar külçenin gramı bu hafta 81 83 lira aralığında hareket edecek görünüyor.