Rusya, ABD'nin uyarılarına rağmen, Ukrayna'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Kırım'ı sessizce işgal etti. Ulke, iç savaşın eşiğinde.. Bu hafta kritik öneme sahip göstergeler ve gelişmeler var. Euro bölgesinde ve ABD'de büyümenin öncü göstergesi imalat sektör endeksleri yakından izlenecek. Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı merakla bekleniyor. Cuma günü ABD'de şubat ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları piyasaların yönünü belirleyecek. İstihdamda 150 bin kişilik artış bekleniyor. Euro-bölgesinde Şubat TÜFE ve çekirdek TÜFE'nin beklentileri aşması Avrupa'da faiz indirime gideceğine inananların oranı %33'lere geriletti.
BIST'İN KISA HEDEFİ: 64 BİN PUAN
Cari açığın beklentilerin altında kalması ve Türk bankalarının görünümünün negatiften nötre çıkarılması BIST'i rahatlattı. Ama talebin sıcak kalmasını sağlayan en önemli gelişme dövizin gevşemesi. Fiyatları belirleyen ana etken siyaset. Günlük haber akışı, yavaş yavaş normale dönüyor. Ancak cemaat hükümete karşı olumsuz tavrını, kanunsuz olarak dinleyip kayda alınan ses kasetlerini açıklayarak sürdürüyor. Yabancı yatırımcılar, bu gelişmeler ilgisiz. yolsuzluk haberlerinin piyasalar üzerindeki etkisi zayıfladı. BIST yeni haftaya 62 bin 500 puanla başlıyor. Bugün şubat enflasyonu izlenecek. Yıllık tüketici fiyat artışları 7.85'in altında kalırsa olumlu algılanacak. 61 bin desteği kırılmadığı sürece 63 bin 300 ve 64 bin 500 dirençleri test edilecek. Direnç noktalarında satış, desteklerde alış yapın.. 30 Mart'a kadar bu stratejiyi değiştirmeyin.. Bankaların dışında, faktoring, bilişim ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarında iyi prim var. Gıda içecek sektöründe pozisyon açmayı ihmal etmeyin..
DOLAR 2.175 TL'YE DÜŞECEK Mİ?
Euro bölgesinde enflasyonunun beklentiden yüksek gelmesi ve ABD'de dördüncü çeyrekteki büyüme hızının %2.4'le tahminlerin altında kalması doları tüm dünya para birimleri karşısında zayıflattı. Euro dolar paritesi 1.38 senti aştı, dolar 10.70 Güney Afrika randına indi. Avrupa'da TUFE şubat'ta yıllık 0.8 arttı, çekirdek TUFE %1'e ulaştı. Fiyatlardaki artış ekonomide aşırı durgunluk korkularının azalmasını sağladı. ABD'de imalat verisi beklentinin altında kalırsa parite 1.3870 sente çıkacak. Ukrayna olayları ve Başbakanın oğlu ile yaptığı iddia edilen ses kaydının açıklanmasıyla 2.25 TL'ye tırmanan dolar, HSYK kanununun yürürlüğe girmesi ve ses kayıtlarını ABD'li uzmanlar tarafından düzmece olduğunun belirlenmesiyle yönünü aşağı çevirdi. Ak partinin 30 mart seçimlerinde mevcut oy oranını koruyacağını gösteren anketlerle 2.201 TL'ye geriledi. Euro parite desteğiyle 3.040 TL'den işlem gördü. Bu hafta hazinenin 5 ihalesine gelecek olan teklif ve oluşacak faiz oranları TL'nin değerini belirleyecek. Dolar 2.195 TL' desteğini kırarsa 2.175 TL'ye çekilecek. Siyasi tansiyonun düşmesi fon girişini arttırıyor. Dolar 2.200 TL'de tutunamazsa satıcılar çoğalacak.
DEV FONLAR, ALTINA YÖNELDİ
Yatırımcılar yeniden altın alıyorlar. Altın bu yıl yüzde 11 yükseldi ve fiyatlarda artış beklentisi dört ayın zirvesinde. Dev altın fonlarından SPDR Gold Shares son 2 yıldan sonra ilk defa net alıcı konumuna yükseldi. Dünyada artan enflasyonla, ortadoğru ve Asya'daki gerilim yatırımcıların güvenli limanda kalmasını sağlıyor. Morgan Stanley dünya endeksi Aralık 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Altın ekonomik endişelerden destek bulmayı sürdürüyor. 1328 dolarla kapanan ons geçen hafta 1345 doları gördü. Altın destekli exchange traded fonlardaki (ETF) varlıklar Şubat ayında yüzde 0.4 yükselerek, son 14 ayda ilk artışı gerçekleştirdi. Ayrıca fiziki talepte de ciddi artışlar var. Çin'in Hong Kong'tan net altın ithalatı, Ocak ayında 83.6 ton oldu. Teknik olarak altın 1335 doları aşarsa 1350 dolara tırmanacak. Bu seviyedeki kapanışla 1380 1420 dolar aralığı gündeme gelecek. Orta vadede altında kalın. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçenin gramı bu hafta 94 ile 97 lira arasında dalgalanacak.