Uçuyoruz be!

A -
A +

ABD merkez bankası FED piyasaları ters köşeye yatırdı. Beklendiği gibi aldığı kararda faiz artışı konusunda 3 aydan beri kullandığı sabırlı kelimesini kaldırdı, ancak ekonomiye yönelik beklentileri aşağı çekti. Bu tablo ilk faiz artırımının beklenenden daha ileri tarihte yapılacağını ortaya koyduğu için dolar euro karşısında son 6 yılın en sert düşüşünü yaşadı, tahvil faizleri 1.95 düzeyine geriledi. FED faiz artırımı için kendisini özgür bıraktı ancak tetiği çekeceği zamanı ABD verilerine bağladı. FED'in böyle bir karar almasında, ABD ihracatının gerilemesi ve enflasyonun düşük seyretmesi etkili oldu. İstihdamda artış var, ancak ücretlerdeki zammın çok zayıf kalması tüketimin zayıf kalmasına yol açıyor. Özetle ABD'deki göstergeler düşük petrol ve yüksek dolar yüzünden kırmızı alarm vermeye başladı. FED bunu gördü, faiz silahını rafa kaldırdı. Gelişmekte olan ülkeler bayram yapıyor Borsa İstanbul 85 bine koşuyor. Dolar 2.550 TL'ye dönüyor. Altına dikkat! Sessiz sedasız aradan ayrılıp gitmek üzere...

HOŞ GELDİN BARIŞ
Uluslararası kredi kuruluşu Standard and Poor's açısından, Kürt sorununun çözümü çok önemli. 21 Mart Nevruz kutlamaları öncesi süreç netleşti.. Nevruz'da verilecek olan mesajlar "Silah bırakma çağrısını" pekiştirecek. Barış ortamının kesinleşmesiyle birlikte 7 Haziran milletvekili seçimlerine kadar eve dönüş yolu açılacak. Güvenlik ve silahsızlandırma için izleme heyetleri oluşturulacak. Türkiye'nin 30 yılda 30 bin vatandaşını kaybedip 300 milyar dolar kaybettiği terörden kurtulacak olması ekonomide bayram havası meydana getirecek. Kredi notumuz artacak, olumlu raporlar yoğunlaşacak, dev yatırımlar birbirini izleyecek. Çok kimse farkında değil, uçuyoruz be. Düşmanların nasıl kudurduğuna bakın, ne dediğimi daha iyi anlarsınız. 

DOĞALGAZ DRAMI
Türkiye Azeri gazını 45 dolara alırken, İran gazı için tam 490 dolar ödüyor. İran'la Erbakan iktidarı döneminde 1996'da yılda 10 milyar metreküp doğalgaz için 25 yıllık anlaşma yaptık. 2021'de sona erecek. 2015 yılında 50 milyar metreküp doğalgaz tüketecek olan Türkiye Rusya'dan 20, Azerbaycan'dan 6.6, Cezayir ve Nijerya'dan 5.6 milyar metreküp doğalgaz ithal edecek. BOTAŞ dışındaki özel sektör şirketleri ayrıca Rusya'dan 10 milyar metreküp doğalgaz alımı yapacak. Ruslar (Gazprom) BOTAŞ'ın kaynak çeşitliliği sağlamadığını, bu yüzden kendilerine mecbur olduklarını iyi biliyor. Türkiye İran'dan çok pahalı doğalgaz alıyor. Ruslar da doğal olarak 'Niye biz ucuz verelim?' diyor. Bu nedenle indirim miktarı 1 milyar dolarla sınırlı kaldı ve vatandaşa yansıtılamadı.

Sonuç: Ucuz petrolden yararlandık. Ama ucuz doğalgazdan mahrum kaldık. Görüyorsunuz petrol fiyatı 1 yıl içinde %50 düştü, doğalgaza ödediğimiz parada hiç değişiklik yok. İşin en dramatik yanı bu resmi biz çizdik. Kendi silahımızla vurulduk yahu!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.