Yemezler!

A -
A +
Haftasonunda iki önemli gelişme yaşandı. ABD'de eylül ayı tarım dışı istihdam 248 bin artarak ekonomide parlak bir görüntü verdi. Wall Street'in kapanışından sonra uluslar arası kredi kuruluşu Fitch, Türkiye'nin notunu BBB (kurumsal yatırım yapılır), görünümü ise durağan olarak sabit tuttuğunu açıkladı. Fitch'in kararında Türkiye'de cari açığın düşmesi, Maliye Bakanının yeni bir reform paketi açıklayacaklarını ilan etmesi ve güçlü  bankacılık sistemi önemli rol oynadı. Moody's Aralık ayında buna benzer bir karar alacak. Özetle, kredi notumuzun kaybolma riski 8 ay ötelendi. ABD'de işsizlik oranın %5.9 a gerilemesi FED'in faiz artırımı için önemli bir sonuç olarak görülüyor. Ancak işsizlik oranının hızlı düşüş potasına girmesinin en önemli etkilerinden biri, katılım oranındaki gerileme. Katılım oranı geçen ayki seviyesi olan %62,8'den %62,7'ye indi Ortalama saatlik kazançlar ise -0,1 dolar gerileyerek 24.53 dolar olarak gerçekleşti.. Bir ekonomide işsizlik oranı hesaplanırken iş gücüne katılım oranı önemli bir değişkendir.. Örneğin 100 milyon nüfus olan bir ülkede, 80 milyon kişinin aktif olduğunu varsayalım. 80 milyon kişi içinde de 70 milyonun çalıştığını 10 milyonun ise işsiz olduğunu varsayarsak işsizlik oranı %12,5 (10/80)'olarak ortaya çıkmaktadır. Ama bu doğru bir hesap değil. Çünkü 10 milyon işsiz içinde 4 milyonun kendi isteğiyle çalışmak istemeyenler olduğu düşünülecek olursa işsizlik oranı %7.5 (6/80) olacak. İşgücüne katılım oranı, kriz öncesinde olduğu gibi yüzde 67 olarak kabul edilirse işsizlik bir anda yüzde 10'un üzerine çıkacak.
Görüyorsunuz ortada büyük bir aldatmaca var. Ve ABD Merkez Bankası bu istihdam verilerine bakarak para politikasını sıkıştırmaya çalışıyor..Dünyanın en büyük ekonomisinde işler hiç de göründüğü gibi iyi değil. FED inatla tahvil alımını bu ay sona erdirir ve 2015 bahar aylarında faiz artışına gitme niyetini netleştirirse Avrupa'daki ekonomik durgunluk sosyal patlamaları beraberinde getirecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasaları canlandırmak için Varlığa dayalı menkul kıymet alımlarına hazırlanıyor. Ama piyasadaki varlığa dayalı menkul kıymetlerin toplamı 200 milyar euro'yu geçmiyor. Yani tahvil alımı yoluyla parasal genişlemeye gitme planı boş bir hayal. Merkez Bankasının ve yeni ekonomi yönetiminin hiç vakit kaybetmeden faiz indirimi başta olmak üzere bütün silahlarını acilen kullanması lazım.. Bakın IMF bile tasarrufu artırın diyerek faka bastırmaya çalışıyor. SONUÇ: ABD ve Avrupa düşük enflasyonla daralacak, Türkiye gibi siyasi ve ekonomik istikrarını koruyan ülkeler hızla büyüyecek. işte bunun için bizi sıcak savaş ortamına sokmak istiyorlar. Yemezler!....
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.