Dünyada emtia fiyatları düşüyor, petrol gevşedi, reel sektörün morali yerinde, tüketici güveni yılın en yüksek seviyesinde. Dolar/TL 1,5 aydan beri yerinde sayıyor...
Peki, o zaman neden ürün fiyatları düşeceği yerde yükseliyor? Diyorlar ki, kiralar arttı, işçilere ödenen paralar çoğaldı, A’dan Z’ye her şeye zam geldi, biz de etiketleri şişirmek zorunda kaldık. Borsa İstanbul’da açıklanan bilançolara bakıyorum, kazançlar en az 2’ye en fazla 3’e 4’e katlanmış. Şirketlerin ciroları patlayınca kârları da uçmuş. Önceki yıllarda ürünlere en fazla %50 en az %30 zam yaparlardı. Şimdi en az %100 en fazla %300 arttırıyorlar. İnsaf mı? O, tarihte kaldı. Şimdi ortada vatandaş soyan canavarlar var!
Enflasyon o kadar kötü bir illet ki, gemi azıya almaya görsün, durdurabilene aşk olsun! Fiyatlar sürekli artış potasına girince, zam yolu açılıyor, talep patlıyor, ipin ucu kaçıyor...
Ülkede yaklaşık 1 yıldır bu manzara hâkim. Halkın vazgeçilmez tüketim ürünleri olan et, süt, yumurta sebze, meyve, bakliyat fiyatları her iki günde bir zamlanıyor.
Tarım Kredi Kooperatifleri devreye girdi, bir nebze olsun halk rahat nefes aldı. Bugün 83,45 olan yıllık TÜFE, Merkez Bankasına göre yıl sonunda 65,2 olacak. Beklenti anketine göre 12 ay sonrası TÜFE %36,74’e gerilemiş durumda. Ama fiyatlardaki yükseliş trendi henüz kırılabilmiş değil. Hükûmet vatandaşı ezdirmemek için tüm maaşları olabildiğince yüksek oranda arttırıyor. Ama bu durumda talep daha da yoğunlaşıyor, enflasyon hız kesmiyor. Burada en büyük sıkıntı ürünlere yapılan fahiş zamların kesilmemesi. Şuraya bakar mısınız?
Çeltik rekoltesinde büyük artış var. Toprak Mahsulleri Ofisi çeltikte taban fiyatı %200'ün üzerinde arttırdı, pirinç fiyatları %30 yükseldi. Neden? Üretici daha fazla fiyat istediği için elindeki malı depoya saklamış, piyasaya verdiği ürünü kısmış. Bunları bulup hapse atacaksın!..
Ticaret Bakanlığı tüm perakende şirket temsilcilerini toplayıp aşırı zammın gerekçelerini sormalı, fiyat artışlarının durmasını sağlamalıdır. Bu kuruluşlar üreticiden aldıkları ürünün bedelini 3 ay sonra ödüyor, peşin satıp kasalarını dolduruyor...
Yeter yahu yeter! Doymadınız mı? Gıda çok ciddi bir iştir kimsenin insafına terk edilmemelidir. Hükûmet faizi düşürerek ülkede yatırımları, üretimi ve ihracatı arttırıp, sıcak paraya bağlı kalmayarak çok doğru bir ekonomik program izliyor.
Enflasyon ile önüne duvar örülüyor. Bankalar ticari kredi faizlerini düşürmek zorunda bırakıldı. Yüksek kredi kullandıranlar belirlenen rakamın üzerindeki kısım kadar devlet tahvili almak zorunda bırakıldı.
Kredi talebinde bulunacak şirketler bugünden itibaren kasalarında 10 milyon liradan fazla yabancı para tutamayacak. Döviz satışları başlayacak. Esnaf ve sanatkârlara %7,5 faizle 60 ay vadeli kredi desteği sağlandı...
Bunların hepsi tamam ama gıda fiyatları mutlaka aşağı çekilmek zorunda. Vatandaş başka türlü rahatlayamaz. Algı operasyonundan kurtulamaz. Muhalefetin en büyük kozu elinden alınmalıdır. Ekimde de kısmen yüksek gelecek olan enflasyon kasım-aralık ve ocak aylarında baz etkisi sebebiyle düşüşe geçecek. Ocak ayında TÜFE %50’ye gerileyecek. Tek haneye inen faizle birlikte fiyat artışları küçülecek. Bu gerçek bugünden itibaren tüm kesimlere anlatılarak fırsatçıların eli kolu bağlanmalıdır.