Çin ekonomisindeki zayıflama işaretlerinden kaynaklanan endişeler ve Fed'in varlık alımlarını azaltmasının gelişen piyasalarda istikrarsız bir ortam meydana getireceği korkusu, küresel hisse senetlerini kötü vurdu. Wall Street ve Avrupa, %2.5'luk değer kaybıyla haziran'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Borsa İstanbul, 1207 puan geriledi, 64 bin 400 düzeyine indi. Külçe altın %6.2, dolar %5, Euro %6 prim yaptı. Yeni haftada öne çıkan en önemli gelişme Çarşamba akşamı FED' in açıklayacağı faiz kararı olacak. Bugün Türkiye'de ocak ayı hizmet sektörü, kapasite kullanım oranı, Cuma günü aralık dış ticaret rakamları izlenecek.. Euro bölgesinde Cuma günü belli olacak aralık işsizlik oranı dikkat çekiyor. ABD'de Perşembe günü açıklanacak dördüncü çeyrek büyüme verisi merakla bekleniyor. Afrika merkez bankasının 29 ocak'taki faiz kararı (%5) bizi yakından ilgilendiriyor.
GERGİNLİK AZALDI, BIST RAHATLADI Bıst100 de 63500-63000 desteği test edildi. Bu destekten olası tepkilerde BIST100 de 65500-66000 direnç seviyeleri yukarı kırılabilir. Endeks Cuma günü sert satışlara rağmen 68 bin 800 direncinin üzerinde tutunduğu için bu 66 bin 700 ve 67 bin 500 dirençlerini test edebilir. Hükümetin HSYK teklifini kısmen dondurması, siyasetteki gerilimi azaltacak. Sigorta, ulaştırma ve gıda-içecek, demir çelik ve çimento sektörlerinde yoğunlaşma bekliyorum. ARJANTİN, DOLARA TESLİM OLDUArjantin pesosunun 12 senenin en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından, Kabine Şefi Jorge Capitanich kurun kabul edilebilir düzeye gelene kadar döviz kontrollerini gevşeteceklerini açıkladı. Arjantinliler, döviz alımlarına sıkı kontroller getirildikten 2 yılı aşkın süre sonunda sonra yatırımları için dolar satın alabilecek. Türk Lirası'nın dolara karşı değer kaybının diğer gelişmiş ülkelerin paralarını da tetikledi.. Geçen hafta Türk Lirası yüzde 4'ü aşkın değer kaybederken; Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika gibi diğer gelişen ülkelerin paraları da yüzde 2 geriledi. Hindistan rupisi en az etkilenen para birimi olurken, görece daha istikrarlı seyreden Meksika pezosu yüzde 2 düştü. Güney Afrika Randının 11.15 dolar seviyesine inmesi üzerine döviz sepeti 2.76 TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı.
REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU 100'E İNDİDöviz kurundaki artış ilk olumsuz meyvesini verdi, akaryakıta zam geldi. Merkez Bankası önce, 2.300 TL'ye yükselen dolar için kırmızı çizgi koydu, ama baktı ki tüm gelişmekte olan ülke para birimleri darbe yiyor, köşesine çekildi. TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru 100 seviyesine inerek, aşırı değer kaybettiğini gösterdi. Siyasi tansiyon düşüyor, 29 ocak'ta FED, tahvil azaltım kararında agresif uygulamaya gitmeyeceğini açıklarsa durum normal dönecek. Dolar 2.326 TL ile zirveye ulaşmış görünüyor. Yeniden 2.300 TL'in altına inebilir. Euro bu hafta 3100 3.150 TL aralığında hareket edecek görünüyor. Merkez Bankası bugün ve 30 ocak'ta ek parasal sıkılaştırmaya gidiyor. Önemli not: Çarşamba günü Güney Afrika Merkez Bankası faiz arttırırsa, TL güçlenir.ALTIN KRİTİK DİRENCİN ÜSTÜNDEDolar endeksinin 80.48 düzeyine inmesi, buna karşılık ABD'de vıx (endişe) endeksinin 18.14 seviyesine çıkması, altını olumlu etkiledi, ons 1269 dolarla kritik direncin üzerinde kapandı. Fiyatlar son 2 ayın zirvesinde.. Altın, özellikle Çin'de artan fiziki talebin etkisi ile, 31 Aralık'tan bu yana %7.8 değer kazandı. Yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü 10 yıllık ABD Hazine bonolarında faizlerin yoğun alımlarla 2.74 düzeyine gerilemesi altına destek veriyor. Aynı tablonun bizde de tahvil alımlarını arttıracağını faizlerin bu hafta 10 düzeyine ineceğini tahmin ediyorum. Ons için kritik tarih 30 Ocak.. 31 Ocak'ta çin'de yılbaşı başladığı için fiziksel talep kesilebilir. Altın geri dönebilir. 1245 dolar desteğinde tutunamazsa hemen satış emri verin. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçenin gramı güne 94 lira 70 kuruşla başlıyor.