Dünyada gelişmiş ülkeler tüketimle birlikte büyüme hızı artsın diye faizi eksiye düşürüyor, gelişmekte olan ülkeler fon girişi artsın (sıcak para girsin) diye faizi yukarıda tutuyor. Yurt dışından para akışı artınca ne oluyor? Döviz arzı çoğalıyor, Türk Lirası değer kazanıyor. Türk malları pahalılaşıyor, dolayısıyla ihracat üzerinde olumsuz etki meydana getiriyor, işsizlik artıyor. Tüketim azaldığı için enflasyon düşüyor. Ama bu talep noksanlığından kaynaklanan bir düşüş olduğu için sağlıklı değil. Peki merkez bankası faizleri aşağı çekerse ne olur? Yabancı fonların ülkeden çıkmaları için faizin %5 düzeyinin altına inmesi lazım. 1 puanlık indirim bu sonucu meydana getirmez. Faiz düşerse, TL güç kaybeder, döviz yükselir. Malların fiyatı ucuzlar, ihracat artar, sanayinin çarkları hızlı döner, işsizlik azalır. İnsanlar daha çok tüketir. Petrol fiyatlarında yarı yarıya yakın gerileme yaşandığı için enflasyonda sınırlı artış olur. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yüzden "...İnsanı âdeta çıldırtacaklar, enflasyon düşerse faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış anlayış değil, bu yanlış bir mantık, doğru bir mantık değil çünkü enflasyon sebep, faiz netice değildir. Faiz sebep, enflasyon neticedir, bunu öğrenecekler" diyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri öngördüğümüz faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değil" diyerek inatla faiz lobisinin ekmeğine yağ sürüyor. Yani yeni bir faiz indirimi için şartlar henüz olgunlaşmadı demeğe getiriyor...
Piyasa, Para Politikası Kurulunun yarın ara bir karar alarak, faizi 75 baz puan aşağı çekeceğini ümid ediyor. Bu beklenti satın alındı, dolar bu yüzden 2.445 TL'ye tırmandı. Aksi bir karar çıkarsa, daha doğrusu beklenen toplantı gerçekleşmezse dolar kazançlarını geri verecek. Merkez Bankasının bankalara borç verme faiz oranı 8.75... Ama bankalar 8.75'le aldıkları parayı kredi talep edenlere %17 olarak kullandırıyor. Gecikme faizi %400'ü buluyor. BDDK'ya göre, bankalar 2014 yılında net 24 milyar 664 milyon TL kâr etti. Toplam aktifleri 2 trilyon liraya dayandı. Soruyorum, böyle bir kazanç var mı Allah aşkına? Tefecileri bile solladılar, kâr etmiyor, resmen para basıyorlar. Anayasa'nın 167'nci maddesi "Devlet, para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemlerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alır; piyasalarda fiilli veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önler" diyor ama kimse dinlemiyor. 20 bankanın 20'si birden, kredi kartlarında merkez bankasının belirlediği aylık azami akdi faiz %2.44, azami gecikme faiz oranı aylık %2.94 üzerinden faiz alarak resmen kartelleşerek Anayasaya aykırı hareket ediyor. BDDK bu uygulamanın bal gibi farkında..
Kredi kartında yıllık faiz 29.28, gecikme faizinde %35.28'e fırlıyor. Kimsenin sesi soluğu çıkmıyor. Bankalarımızı tenzih ediyorum. Bir iş yerinde çalışan 20 kişiden 1 tanesi yolsuzluk yapıyorsa hemen ortaya çıkar.. Ama 20'si de birden buna iştirak ediyorsa kimse anlayamaz!..