Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girecek. Gözlerini kan çanağı bürümüş olanların küçük beyinleri bu gerçekleri kavrayamıyor...
Ukrayna ve Rusya arasında son günlerde azalmaya başlayan risk ile ABD Merkez Bankasının faizleri beklenenden daha uzun süre düşük tutacak olması piyasalardaki pozitif havayı destekliyor. Çin'de ekonomik reform haberi ile Hindistan'daki seçimden sonra piyasa dostu hükümetin iş başına gelecek olması, gelişmekte olan ülkeleri dopingledi. Hisse senetleri son 5 ayın zirvesinde. Türk Lirası son 2.5 aylık dönemde en çok prim yapan para birimi oldu. Gösterge tahvilde faizler 17 Aralık'tan sonraki en düşük seviyeye inmiş durumda. Gecelik %11 repo faiziyle önemli carry trade imkânı sunuyoruz. Yani yurt dışından borçlanıp, Türkiye'de tahvil alanlar çok önemli kazanımlar elde ediyor. Dolar kurundan 2.060-2.050 TL kritik psikolojik seviyeler. Fiyat buraya düştüğü takdirde şirketlerden önemli talep gelecek, şu anda pusuda bekliyorlar.
Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, (Türk tahvilleri için ağırlık arttır) tavsiyesinde bulundu. Ve ilave etti: "Rusya ve Ukrayna ile ticari ilişkiler ılımlı seviyede olduğu için Türkiye krizden etkilenmiyor, risk primi 180 düzeyine inmiş durumda..." Bu yalancı bahar değil.. Sanayi üretimi %4.2 artarak, ilk çeyrek büyüme hızının %5'e ulaşacağını gösterdi. Yılbaşında kredi hacmindeki azalmaya bakarak, büyüme hızını %2.5 olarak öngörenler, %4'lük büyümeye evet demeye başladı...
Enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaşacağı için Merkez Bankasının faiz indirimi kısa sürede gerçekleşmeyecek. Hatırlayacak olursanız başkan Başçı, "ölçülü indirim olacak" demişti.. Avrupa'nın en büyük korkusu deflasyon, yani ekonomide aşırı durgunluk yaşanması.. Bunun önüne geçmek için parasal genişlemeye gidiliyor. Ama borçluluk oranı yüksek olduğu için para harcama çok ölçülü gerçekleşiyor. Kişi başına millî gelirimiz 10 bin 500 dolara ulaşarak, orta gelir grubuna dahil oldu. Kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya olan oranı %36'ya düşmüş durumda. Bu rakam Avrupa'da %90.. Bütçe açığımız %1.1, euro bölgesi ülkelerinde %12 düzeyinde..
Türkiye, %50'nin üzerindeki genç nüfusuyla dünyayı kıskandırıyor. Avrupa ise giderek yaşlanıyor, nüfusun %24'ü 60 yaşın üzerinde, dolayısıyla tüketmiyorlar. Avrupa'daki dev firmaların neden akın akın Türkiye'ye geldiğini kolayca anlıyorsunuz değil mi? Para kazanmak için yeni pazarlar arıyorlar. İki yılda sadece uluslararası sermaye şirketlerine 476 teşvik belgesi verildi. Bu projelerde öngörülen yatırım tutarı 20 milyar dolar.
Bu hızla giderse Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girecek.. Gözlerini kan çanağı bürümüş dinozorlar, o zaman toprak altında olacakları için bu tabloya masal diyor.. Çünkü küçük beyinleri bu gerçekleri kavrayamıyor.