6’LI MASA...

Sesli Dinle
A -
A +

6’lı Masa, 8. Toplantısını 14 Kasım 2022’de DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde yaptı. 9. Toplantısını ise 28 Aralık’ta DP’de gerçekleştirecek. Verilen bilgiye göre Masa, 28 Aralık’taki buluşmadan sonra yayınlayacağı bildiride ayrıca "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem"e dair Anayasa değişikliğini de kamuoyu ile paylaşacak…

 

8 aydır toplanıp dağılan ve bir fikir birliği ortaya koyamayan, Cumhurbaşkanı adayını açıklayamayan Masa, 8. Toplantıda da bir iş çıkaramadı. Başörtüsü hakkında anayasa değişikliğine dair bir söz söyleyemediği gibi aileyi koruma maksadıyla anayasaya yapılacak ilave için de bir kararı olmadı.

 

Oysa; aileyi himaye ve sapkınlıkla mücadele yönünde en fazla gündem oluşturan SP idi. Saadet Partisinin isabetli ısrarları üzerine Hükûmet, İstanbul Sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Bununla da kalınmadı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teklifiyle Aileyi Güçlendirmek için Anayasa’ya madde eklenmesi teklifi önümüze geldi. Cumhur İttifakı, milleti kucaklayan bu her iki teklifin arkasındadır. Masa’daki partilerse suspus vaziyetteler. Burada tuhaf olan CHP dışındaki sağ partilerin bu mevzuda kendi tabanları hatta belki teşkilatlarıyla ters düşmeleridir. Bu ters düşme SP için çok daha fazladır.

 

6’lı Masa dendiğinde ortada yekpare bir fikrî yapı olduğunu sanmak yanıltıcı olur. Bu masanın başında CHP var. Diğer partilerse sağın çeşitli tonlarında olan partilerdir. O partilerden Saadet Partisi mensupları, AK Parti kurulmadan evvel bu partinin eski kadrolarıyla yol arkadaşı idiler. İyi Parti kadroları da MHP ile yol arkadaşıydı. Masadaki iki parti genel başkanıysa AK Parti’de en üst seviyede görev yapmış isimlerdir.

 

6’lı Masa deniyorsa da bu rakam fiilî gerçeği yansıtmıyor.

 

Masa için zaman zaman da "6 artı 1" denmekte. Bu 1 HDP’dir. Şu var ki Masa paydaşları, HDP sözcülerinin ısrarına rağmen saklı durumu açıkça dile getirmeyip kapalı devre çalışmaya devam etmekteler. Bununla birlikte 6 artı 1 de doğruyu ortaya koymamakta. Doğrusu şudur: Masada 6 parti genel başkanı bulunmakta. Ayrıca HDP yani bu partinin 2 eş genel başkanı da saklı biçimde var kabul edilmekte. Böylece kadro 8’e çıkıyor. Ayrıca DEVA için üst akıl konumunda olarak Sn. Gül yok sayılamaz. Bu itibarla sayı, 9’a çıkmakta. Bitmedi. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarını unutmamalı. Böylece isimler 11’i bulmaktadır. Eğer son toplantıda Meral Akşener’in BTP’yi dâvet teklifi kabul görseydi sayı düzineyi bulacaktı.

 

Masa, Cumhur İttifakı’na karşı ortak bir Cumhurbaşkanı adayı çıkarmak ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönüş için kurulmuştu. Ancak CB adayı üzerinde hiçbir celsede mutabakata varılamadı. Zaman içinde parlamenter sistem de konuşulmaz olmuştu. Masa’nın bugün taraftarlarına ümid verdiğini söylemek çok iyimserlik olur. Masa veya Millet ittifakı için aday belli olmadığı gibi karar da muğlaktır.

 

Bunun sebebi zoraki aşıdır:

 

Masadaki hemen hiçbir parti CHP ile aynı kökten gelmemektedir. Adı geçen Belediye Başkanları bile böyle sayılabilir. Olsa olsa HDP, CHP’ye yakındır. O da garip bir duygudur. Kürtlerin sözcüsü olduğunu iddia eden bu parti, hangi sendromladır bilinmez Kürtlere kıymış bir zihniyetin peşindedir.

 

6’lı yahut çoklu Masa’yı kuran, etrafındakileri bir araya getiren fikir birliği, gâye ortaklığı değil, öfkedir. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a tahammülsüzlük, bu masayı kurdurmuş ve görünen ve görünmeyen isimleri toplamıştır.

 

Atalar da hükmü vermişlerdir:

 

-Öfkeyle kalkan ziyanla oturur!

 

Masanın görünen yüzünde bu politik husumet dışında müşterek taraf yok. O sebeple Sn. Akşener, "seçilecek aday gösterilmeli" demekte. "Masa noter değil" itirazını yapmakta. "Sağcılardan rahatsızsanız bizi çağırmasaydınız!" serzenişinde bulunmakta. Bunlar, herhalde kendisine zaman ve zemin kazandırma niyetinden olmakta. Bundandır ki CB adaylığı için kâh Sn. İmamoğlu’nu, kâh Sn. Yavaş’ı hatırlatmakta…

 

Diğer yandan Sn. Akşener’in "milliyetçiler" değil de "sağcılar" demesi de gariptir! Bu tarifi CHP’den çok, mazilerine daha yakın olan Yavuz Ağıralioğlu gibi İYİ Partili isimleri rahatsız ettiği düşünülebilir. Beri tarafta CHP içinde de birkaç "fırka" doğmuştur.

 

Kendi aralarına fikir birliği olmayan.

 

Partilerinde sürtüşmeler yaşanan.

 

8 aydır göz dolduracak hiçbir icraatı olamayan bir Masa’nın çivileri oynamıştır. Mıh tutmaz oldu. Dağılmaya mahkûm. Masanın bir numaralı ismi, çalışmalarında hüsrana uğramıştır:

 

Başörtüsü kanun teklifi mahcubiyetle elinde kaldı.

 

Yurt dışı gezileri mizah mevzuu oldu ve hüsranla bitti.

 

Biraz daha oyalanacak, sonra da helâlleşip ayrılacaklar.

 

Okunan da görünen de gerçek de budur…

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.