Modern rahatsızlıklar

A -
A +

Modern insan bir süredir henüz tıp literatürüne girmemiş bazı rahatsızlıklarla mücadele ediyor. Literatüre bir nebze katkımız olsun diye oturdum yazdım. Lütfen iğneyi ve çuvaldızı kendinize yakın bir yerde tutarak okuyun.

 

 

Adrenalin Direnci

 

 

Ölüme yaklaşma kaygısıyla ortaya çıkan hayata doyamama hissi adrenalin direnci olarak adlandırılır. Bu rahatsızlık genellikle kırk yaş ve üzeri kişilerde “İnsan hissettiği yaştadır” manipülasyonuyla tetiklenir ve halk arasında “kırkından sonra azmak” şeklinde de ifade edilir. Zihin tarafından üretilen enerjiye vücut cevap veremediği için biti kanlanan hasta, hayatı kaçırma endişesiyle dengeyi bozar. Bitteki kan miktarını dengelemek için ruhun mukadderat seviyesini artıracak gıdalar önerilir.

 

 

Tip 3 Gıybet

 

 

Bu hastalık kişide nemime direncini etkileyen ve karakterde dejenerasyona yol açan metabolik bir sendromdur. Genellikle kıskançlık ve çekememezlik komplikasyonlarıyla ortaya çıkan rahatsızlık hastada yetersizlik hissine yol açar. Yetersizlik hissi de dedikodu seviyesinin yükselmesini tetikleyerek karakter zaafıyla sonuçlanır. En tipik belirtileri kalabalık ortamlarda daha sık zıvanadan çıkma, sık sık susamama, karakter kaybı, bulanık dünya görüşü ve ruhtaki yaraların geç iyileşmesidir. Bu belirtiler görüldüğünde hasta acilen susmayı denemelidir.

 

 

Ruhsal Obezite

 

 

Ruhsal Obezite genel olarak zihnin gereksiz bilgi hacminin, gerekli bilgi hacmine oranla aşırı artması sonucu oluşur. Bu hastalık uzmanlar tarafından malayaniyle uğraşma eğiliminin arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olarak da tarif edilir. Düşünce dünyasında aşırı ve yanlış beslenme ve zihinsel aktivite yetersizliği Ruhsal Obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. En belirgin semptomları, abur cubur bilgilerle beslenen hastanın atıştırmalık cinsten fikir üretiminin normal seviyelerin üzerine çıkmasıdır. Genelde “Üzerimde bir ağırlık var!” cümlesiyle teşhis edilen ruhsal obezitenin tedavisi için de en ideal egzersiz programı düşünmek ve kitap okumaktır.

 

 

Gizli Kibir

 

 

Gizli kibir, dışarıdan bakıldığında “kibirli” teşhisi koymak için gereken seviyenin altında ama normalin de üzerinde seyreden bir kendini beğenme hâli olarak tarif edilmektedir. Narsisizmin işareti sayılan gizli kibir hastalığı, insanın tevazuu doğru bir şekilde kullanamadığı durumlarda ortaya çıkar.  Bünyede yükselen kibri düzenlemek için normalden fazla artan yapay tevazu, insan karakterinde ani zayıflamalara yol açabilir. Hasta hem sürekli kendinden bahsedip hem de vaziyeti kurtarmak adına “Bizden adam olmaz” falan gibi ifadelerle kendini yerer. Hiçbir klinik bulgu göstermeden de ilerleyebilen gizli kibir, tedbir alınmadığı takdirde başta narsisizm ve megalomani olmak üzere kronik komplikasyonlarının oluşmasına sebep olabilir.

 

 

Barışıklık Yetmezliği Sendromu

 

 

Modern insan bir süredir beden barışıklık sisteminin çökmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Ciltte artan kırışıklıklarla tetiklenen barışıklık yetmezliği sendromu, sosyal medyanın ego-sistemine maruz kalan kişilerde daha sık görülmektedir. Eğer siz de bu rahatsızlıktan şüpheleniyorsanız aşağıdaki testi yapabilirsiniz;

 

Gerçek yaşınızdan WhatsApp profil fotonuzun yaşını çıkarın. Çıkan sonucu 0-10 arasında değerlendirin. Fark sıfıra ne kadar yakınsa o kadar kendinizle barışıksınız demektir. 10'a yaklaşan değerler 40 yaş sendromu için kritik değerlerdir. 10 ve üzeri değerler ise vücut barışıklık sisteminizin çöktüğünü gösterir. Barışıklık sistemini güçlendirmek için yaşlılık sindirim sistemini takviye edecek gıdalar önerilir.

 

 

 

Salih Uyan'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nigar12 Nisan 2025 10:38

Bir tane de ben buldum hocam.Bağirsak konseri.Bu hastalığa tutulanlar,alanlarda toplanıp ne kadar bağırıp yirtinirlarsa emellerine ulaşacaklarına inanırlar.Halki küçümser sandığa inanmazlar.İlerlemis vakalar yanlarında balta,asit,kaldırım taşı tasirlar

İdris10 Nisan 2025 15:19

Çok teşekkür ederim Salih bey harika yazılarınızdan bir tanesi daha, sıhhat ve afiyet dilerim.