Aşçı Ali’nin lokantası

A -
A +

Bu mesleği o kadar güzel ve hakkını vererek yapıyordu ki kendisine Aşçı Ali denilmişti.

 

Aşçı Ali, 1960’lı yıllarda Devrek/Zonguldak Eğerci’ye bir lokanta açmaya karar verir.

 

Düşünür, o zamanlar ilçe mesabesinde olan bu nahiyede doğru dürüst yemek yiyecek, misafir ağırlanacak bir mekân yoktur. Otel, lokanta, dinlenme yerleri, doğru dürüst çay ocakları, dükkân vs. olmayan nahiye çok geri kalmış görüntü sergilemektedir.

 

Çevresi oldukça kalabalık olan Eğerci’de cuma günleri pazar kurulmaktadır. Bunun birkaç nedeni vardır. Cuma günü cuma namazı kılınmaktadır. O gün geleneksel ve dinî inanca göre insanlar o günde ya çalışmıyor ya da hafif işler yapıyor.

 

24 muhtarlığı bulunan Eğerci ve bağlı köylerinde de az sayıda cami bulunmaktadır o yıllarda. Bunlar Çam Camii, Derebulaca Camii, Pelitli Camii, Aksu Camiileridir. Çam Camii sadece bayram namazlarında açılmaktadır. Cami yokluğu sebebiyle yaşlı insanların perşembe günü yola çıkıp geceyi akraba ve diğer tanıdıklarında geçirerek ertesi günü cuma namazlarını kıldıklarına şahit olduk.

 

Eğerci’de cuma günleri hareketliliğine güreş ve at yarışları tertip edilerek katkı sağlanırdı. Güreşlere Ordulu Mustafa dâhil dereceye girmiş olan Kırkpınar Güreşçileri davet edilirdi.

 

Eğerci’de yılın çoğu zamanlarında etkin olan iki değirmen vardı. Bunlara daha sonraları mazotlu motorlarla çalışan hızarlar eklenmişti.

 

Eğerci’ye gelen insanlar, çimenliklerde, ağaç altlarında oturur, oralarda dinlenir, domates, ekmek, üzüm, helva vb. yiyerek karınlarını doyururlardı. Kavun, karpuz kesilmesine izin verilmezdi. Artıkları sinek oluşturuyordu. Yağmurlu zamanlarda pazara ya gidilmez ya da erken ayrılma olurdu. O zamanlarda da önceden havanın yağıp yağmayacağı hakkında bilgiler elde edilirdi. Şöyle ki bazı evlerde radyolar vardı. Onlardan hava tahmin bilgileri alınırdı. Ayrıca bazı insanların gözlemleyerek verdiği meteoroloji bilgilerine itibar edilirdi.

 

Birkaç örnekle kısaca anlatmaya çalıştığım Eğerci bucağında eksiklikler, yapılanlardan yüzde 70 fazla. Bunları görenlerden birisidir Aşçı Ali. Bir iş yerinde yemek işlerine yardımcı olarak işe başlayıp kendine göre neredeyse herkes tarafından bilinen bazı yemeklerin yapımını öğrenir.

 

DEVAMI YARIN

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.