“Buralardaki camilerde namaz kıldım, dua yaptım, geyiklerle ilgili anlatımları da dinledim...”
Anadolu’da geyiklerin nice ahşap camiye gece kereste taşıdığıyla ilgili rivayetleri anlatmaya bugün de devam ediyorum...
“İşin en enteresan yönü, geyiklerin; camilerin, mescitlerin yapımına yardımcı olmaları, onların kerestelerini ormanlardan taşımalarıdır. İşin bir enteresan durumunu daha yazayım:
Geyikler taşıma işlerini gece boyunca yapmışlardır. Taşıma işlemi sırasında onlara engel çıkmadığı gibi onların gelişleri, taşımaları ve gözden kaybolmaları da enteresan şekilde gerçekleşmiştir. Gündüz vaktinde ise, gece taşıyıcılık görevini yapan bu geyikler hiçbir şekilde görülmemiştir. Anlatımlara göre gece boyunca taşınan kereste, yapıların ihtiyacını karşılayacak kadar çoktur ve düzgündür.
Araştırmalarında şüpheye yer vermeyen bir araştırmacı yazar ve gazeteci olarak yazıyorum. Anlatımlarımla ilgili kişilere, mekânlara, tarihlere vs. yer veririm. Geyiklerle ilgili sayıları çok ama anlatımları benzer olan birkaç tanesine yer veriyorum.
Eğerci ve çevresinde bazı camilerin yapımında geyiklerin kereste taşıdığı anlatılırdı. Bu camilerden birisi büyük göç sonrasında köylerin arasına yapılan Çam Camii, diğeri de Eğerci Karşıyaka’da bulunan mescit niteliğindeki camiidir. İki cami de tamamen çöküp yok olmuştur. Zamanla ahşaplar çürümüştür. Küçüklüğümde bayram namazları kılınan Çam Camii Kitabesi Eğerci Durupınar Camii'nde muhafaza altındadır.
Hizmet ve ziyaret amacıyla çok sayıda vilayete gidip oralarda hizmet ve ziyaretlerde bulundum. Anlatımları dinledim. Düşüncem odur ki oralarda bulunan görevlilere anlatımlar şart konulmuş, öncelikle geyiklerin yapılar için kereste taşımaları anlatılıyor.
Farklı tarihlerde, Mengen’de ve Akçakoca’da bulunan birçok caminin müştemilatını ziyaret ettim. Mengen dağları kayın, köknar, kızılçam ve sarıçam ormanları ile kaplıdır.
Buralardaki camilerde namaz kıldım, dua yaptım, geyiklerle ilgili anlatılanları da dinledim. Daha doğrusu, kısa olarak kabul edebileceğimiz ziyaretlerde anlatılan ve dinlediğim sadece geyikle ilgili anlatımlar oldu. Şu ifadede de bulunayım: Bu mekânlara gittiğimde başka insanlar da vardı. Mengen’le Akçakoca arası en kısa yolu yazıyorum: Uzaklık 150 km’dir. Üstelik anlatımlar motorlu taşıtların olmadığı asra aittir. Anlatımlar gösteriyor ki doğruluk üzerinde ittifak vardır...
Bayram Ören-Devrek/Zonguldak