Kayıp para ve iki kardeş

A -
A +

“Ağabey bir şey bulamayınca viran bahçeyi, yıkık evi yarı fiyatına satmak zorunda kaldı...”

 

 

 

Birkaç yıl önce mahallede, yaşlı bir komşumuz vefat etti. Sağlığında çiftçilikle uğraşan çalışkan, hâli vakti yerinde biriydi. Bağı bahçesi evi tarlası vardı. Yalnız komşumuzun sağlığında bir kusuru vardı, kimseye bir yardımı dokunmazdı. Elinin sıkılığıyla nam salmıştı. Parasının olduğunu herkes bilir fakat bankaya gitmediğini bildiklerinden nereye sakladığı konusunda dedikodular dolanırdı. Muhtemelen evinde bir yerlerdeydi.

 

Vakit doldu, emr-i Hak vaki oldu yaşlı amcamız rahmeti rahmana kavuştu. Amca gitti ama paraları bu dünyada kaldı. İşin garibi “elimden alırlar” diye yerini çocukları da dâhil kimseye söylememişti. Ortak lokanta işleten iki oğlu cenaze işlerinden sonra miras paylaşımına başladılar. İki kardeş tarlaları paylaştılar sıra eve ve paraya gelmişti. Önce evin içinde parayı aradılar ama bulamadılar. Sonra sıra bahçeye geldi. Ağaçların altı kazıldı bahçedeki çeşme söküldü. Güzelim bahçe bu hengamede tarumar oldu, yok oldu. Paraları bahçede de bulunamayınca evin sıvaları kazınmaya taban tahtaları sökülmeye duvarları yıkılmaya başlandı. Mahalleli de bu macerayı heyecanla ve ibretle takip ediyordu.

 

Zaman uzadıkça küçük kardeş bu işten sıkıldı, araları bozuldu. Ağabey kardeş kavga etmeye başladılar. Küçük kardeş evdeki hissesini bir miktar para karşılığı ağabeyine devretti. Adı olan kendi olmayan para iki kardeşi de birbirine düşman etmişti. Büyük oğlan bir müddet daha evi kazmaya devam ettiyse de geriye kazılacak bir şey kalmadı. Paraları bulma ümidi tamamen yok olmuştu.

 

Bu işe başladıklarında bahçeli güzel bir ev varken şimdi geriye harabe kalmıştı. Büyük oğlan bir şey bulamayınca viran bahçeyi, yıkık evi yarı fiyatına satmak zorunda kaldı. Hem paraları bulamamış hem mirastan da zarar etmişti. En önemlisi miras yüzünden kardeşiyle arası bozulmuştu. Babaları çocuklarının birbirine düşeceğini bilse belki de bu mirası bırakmayacaktı.

 

Miras helaldir ama insan önce helalinden kendi kazanmalı. Kazandığını ailesine çocuklarına harcamalı anne babasını da gözetmelidir. Başkasından gelecek kolay paraya göz dikmemelidir. Aksi hâlde bu olayda olduğu gibi elindekinden de olur kardeşinden de...

 

     Tolga Turan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.