Nasıl üzüldüm bilemezsiniz...

A -
A +

"Cenazeyle birlikte iki bilemediniz üç kişi vardı... Nerede cenazeyle gelen o eski komşular?.."

Dün, yatsı namazını kılmak üzere evden çıktım. Yolda, mahallemin çay ocağı sahibi kardeşimizle ayaküstü bir sohbet etme fırsatı buldum.  Kardeşimiz kanayan yaralardan biri üzerinde yorum yaptı. İnsanlarımızın cenaze namazı için camiye gittiklerinde cenaze namazını kılıp dağıldıklarından üzüntü duyduğunu söylemekteydi.
Evet yitirdiğimiz değerlerden biri de cenaze namazı sonrası dağılan cemaatte unutulmaya başlayan kardeşlik hukukuydu...
Peygamber efendimizin bir Müslümanın diğer Müslüman üzerindeki haklarını sayarken bunlardan birinin de cenaze teçhiz ve defin işlemlerine katılım olduğunu bildirmemiş midir?
İnsanlarımızın akrabalık bağları zayıfladığı gibi komşuluk bağları da aralarında çok yüksek boyutlarda zayıflama göstermektedir. İnsanlarımızın insani ilişkileri her geçen gün azalma eğilimi göstermektedir. Bakınız bir örnek vereceğim inşallah sizler de konuyu daha iyi anlayacaksınız.
Bir iki hafta önce şehrimin tarihî camilerinden İskenderpaşa'da öğle namazını kıldıktan sonra dışarı çıkmak üzere iken camiye bir cenaze arabası geldi. Cenazeyle birlikte iki bilemediniz üç kişi vardı. Nerede o eski cenazeyle gelen kalabalık komşular? Ne kadar üzüldüm bilemezsiniz. O anda yanımdaki bir Müslüman da bana bakarak "şehirleşme kültürü apartman hayatını doğurduğu günden beri komşuluk ilişkileri çok zayıfladı" demiştir.
Güzel dinimiz İslamiyet, kişinin hayatına da değer verir ölümüne de... Kişi vefat ettiği zaman onu yalnız bırakmaz. Ölen kişinin önce İslamiyete uygun olarak yıkanmasını,  kefenlenmesini sonra cenaze namazının kılınmasını ve sonra da cenaze defin işlemlerinin yapılmasını kişinin ailesine ve diğer Müslümanlara yüklemiştir. Müslüman kendisini bu vazifeden beri tutamaz. Şimdi büyükşehirlerde belediyeler de olmasa kimsesi olmayan insanlar cenazeleriyle baş başa kalacaklar galiba...
Müslümanın çok acil işi yoksa, mutlak suretle cenazenin hem namazının kılınmasında sonra da defin sürecinde cenaze  sahibinin yanında yerini alması hem dinî hem komşuluk adına bir vecibedir...
Acıların paylaşıldıkça azalacağını Sevgili Peygamberimiz bizlere bildirmiştir. Müslüman kardeşinin cenazesinde her türlü desteği vererek onun yanında olduğunu göstermesi kardeşlik hukukundandır. Cenaze sahibi yalnız bırakılmamalıdır. Bu, kardeşlik hukukumuzun gereğidir...
       Nizamettin Bekar-Trabzon

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.