Bakü notlarım -1 (Kafkas’ın incisi)

A -
A +

er yaz, eşimin aile büyüklerini ziyarete geldiğimiz Azerbaycan’ın payitahtı Bakü’de üç hafta kaldım. Müşahedelerimi aktarmak istedim.

 

Bakü, Hazar Denizi'ne nazır, kadim, renkli, tarihî bir şehir. Kati suretle kendinizi yabancı hissetmiyorsunuz. “İki devlet, tek millet” hakikatini idrak ediyorsunuz. II. Karabağ muharebesindeki şartsız desteğimiz, var olan Türkiye sevgisini misliyle artırmış. Her hususta kardeşlik münasebeti devreye giriyor; herkes size yardımcı olmaya çalışıyor. Bindiğiniz takside, gittiğiniz berberde paranızı öderken kardeşlerimizin “Xahiş (rica) ederim! Konağım (misafirim) olun” teklifiyle sıkça karşılaşıyorsunuz.

 

“Kafkas'ın incisi” Bakü, "külekler (rüzgârlar) şehri” ismini hak ediyor. Günlerce fasılasız esen rüzgâr nemli havayı dağıtıyor. Başşehir olması hasebiyle ülkenin muhtelif yerlerinden gelenlerle de canlı bir ticari ve sosyal hayat var. Geniş yollara rağmen yoğun bir trafik mevcut. Lakin, metro hatlarıyla tarihî-turistik yerlere kısa müddette ulaşıyorsunuz. Mobil uygulamalardan çağrılan taksiler de gayet ucuz. “İçeri şehir” surları, kadim mekânları, müzeleriyle ziyaretçileri karşılıyor. Şehirde çok katlı siteler yapılırken tarihî mimari de itinayla korunmuş. Sahil şeridinde gösterişli, kadim yapılar dikkat çekiyor. Bunlardan birisi de muazzam görünümü ile “Hükûmet Evi”... Modern yapılardan halı müzesi ve Haydar Aliyev Kültür Merkezi, gece Azerbaycan bayrağının yansıtıldığı “Alev Kuleleri” dikkatleri celp ediyor. Sahil, ferah ve geniş yürüme sahası, renkli kalabalığı ile yaz akşamlarında Bakülüler için vazgeçilmez bir mekân. “Kafkas İslam Ordusu” şehitlerinin hatırasının yaşatıldığı “Şehitler Hıyabanı” şehre hâkim bir mevkide inşa edilmiş. Yürüyerek ya da raylı sistemle çıkılabiliyor. Oradaki “Şehitlik Camii” de büyüklüğü ve mimarisiyle abide eser vasfındaki “Haydar Mescidi” ziyaret edilmesi gereken dinî yapılar. Kardeş ülkeyi ve kadim başşehrini daha çok vatandaşımızın görebilmesini temenni ediyorum...

 

     Hakan Karagöz-Ankara

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

     KÖYÜN İMAMI

 

 

 

Yolumu gösteren kandil misali

 

Ne güzel bir insan köyün imamı.

 

Gözyaşımı silen mendil misali

 

Ne güzel bir insan köyün imamı.

 

 

 

Günde beş vakit ezanla coşar

 

Muhtaç olanlara yardıma koşar

 

Önüne her çıkan zorluğu aşar

 

Ne güzel bir insan köyün imamı.

 

 

 

Kendi üzülse de yüzü hep güler

 

Yavaşça gönlümden kederi siler

 

Gördüğü herkese mutluluk diler

 

Ne güzel bir insan köyün imamı.

 

 

 

Seherde zikreden bülbül gibidir

 

Bahçeyi süsleyen bir gül gibidir

 

Sevgiyle dopdolu gönül gibidir

 

Ne güzel bir insan köyün imamı.

 

 

 

Kadir Fidan der ki iyi huyludur

 

Kur'ân'ın hadimi uzun boyludur

 

Ahlakı çok düzgün asil soyludur

 

Ne güzel bir insan köyün imamı.

 

 

 

     Kadir Fidan-Dağların Şairi

 

 

 

 

 

GÜZEL YURDUMUZ

 

 

 

BALIKESİR-EDREMİT: İlçe topraklarının kıyı kesimi ova, iç kısımları dağlarla kaplıdır. Kuzeyinde Kaz Dağı yer alır. Bu dağın en yüksek noktası Karataş Tepesidir (1774 m). Dağlardan kaynaklanan akarsular doğrudan Edremit Körfezi'ne dökülür. Dağlar ormanlarla kaplıdır. Ormanlarda meşe, çam, gürgen, ıhlamur ve kestane ağaçları vardır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünü zeytindir. Ayrıca pancar, buğday, mısır, elma, pamuk yetiştirilir. İlçedeki zeytin ağaçlarının yarısından fazlası Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Arıcılık çok gelişmiştir. Altınoluk bucağında bulunan çinko-kurşun yatakları zaman zaman işletilmektedir. Edremit'in yağı ve balı meşhurdur. Edremit için "Bir sokağından bal, bir sokağından yağ akar" sözü meşhurdur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.