Bouvet zırhlısı batınca...

A -
A +
İttihat ve Terakki Partisi ve onun yüksek kademedeki idarecileri tarafından affedilmez bir hata eseri olarak 1914’te Birinci Dünya Harbine sokulan Osmanlı Devleti, itilâf devletleri ile dört ayrı cephede ve bölgede çarpışmak zorunda kalmıştı. Birinci Dünya Harbinde bütün kaynaklarını ve imkânlarını seferber eden Osmanlı Devleti, daha savaşın başından itibaren Rus, Irak ve Sina Cephelerinde başarısızlıklara uğramıştı. Ancak Çanakkale cephesinde dünyanın gözlerini kamaştıran emsalsiz zaferler kazanmıştı. Bunlardan biri de 18 Mart’ta yaşanan zaferdi…
Boğazı kolaylıkla aşacağını sanan düşman Türk milletinin azim ve kararlılığını hesaba katmamıştı. 3 Kasım 1914’te ilk taarruzu başlatan İngiliz filosu, Seddülbahir istihkâmlarını topa tuttu. Diğer taraftan mayın hatlarının olmasına rağmen, düşman denizaltı gemileri Marmara’ya girerek gemileri batırmak suretiyle İstanbul’dan Çanakkale’ye asker ve levazım yollamasına engel oluyorlardı.
19 Şubat 1915’te, birleşik düşman donanmasının kesin hücumu başladı. Orhaniye ve Ertuğrul Tabyaları şiddetli bir ateş altına alındı. Düşman gemileri Osmanlı bataryaları menziline girince ateşle karşılandılar. İngilizlerin meşhur bir zırhlısı Orhaniye Tabyasından atılan bir gülle ile hatırı sayılır bir isabet aldı. Düşman daha fazla ilerlemeyip ateş kesti ve çekildi...
18 Mart 1915’te İngiliz ve Fransız gemileri tarafından büyük bir hücum daha yapıldı. 16 harp gemisi 18 Mart sabahı Boğaz'a girip tabyalara karşı şiddetli ateş açtı. Çanakkale ateşler içinde kalmış, tabyalar ile telefon bağlantısı kesilmiş, topların bir kısmı tahrip edilmiş, bazıları toprağa gömülmüştü. Tam bu sırada Fransız gemileri nöbet değiştirmek üzere manevra yaparlarken, Bouvet zırhlısı, bir torpile çarparak battı. Yerlerini almaya gelen İngiliz gemilerinden Irresistible de çok geçmeden sulara gömüldü. Onun yardımına koşan Ocean da aynı akıbete uğradı. Inglexible zırhlısı da ağır şekilde yara aldı. Bundan başka, Suftren ve Gaulois zırhlıları da top mermisi isabeti ile büyük hasara uğradılar. Bunun üzerine düşman donanması geri çekilmek zorunda kaldı. Bundan sonra Boğaz bir daha denizden zorlanmadı...
        Ömer Reşat Altınok
 
 
 
ŞİİR
 
       ÇANAKKALE DESTANI
 
Tarih nasıl yazılır bütün dünya izledi,
Kahraman Türk Ordusu düşmanına ders verdi.
“Çanakkale geçilmez böyle bilinsin” dedi,
Allah Allah sesleri yeri göğü inletti.
 
Anafartalar’da ecdat yeni tarih yazıyor,
Mehmetçik düşmanına mezarını kazıyor
Seyit Onbaşı kükrer sanki arşa uzuyor
Tam isabet, düşmanın moralini bozuyor.
 
Bir yanda bahriyeli bir yanda karacılar,
Denizde düğün bayram karada bombacılar,
Donanmada cümbüş var fırtına havacılar,
Düşmanın bozgunuyla başlamıştır sancılar…
 
Dur yolcu! Burada vatan kalbi atıyor!
İngiliz donanması bakın nasıl batıyor?
Seyit Onbaşı mermiyi tam isabet atıyor,
Koca gülle savaşa çok heyecan katıyor.
 
Süleyman'dan selamlar Mehmet’e Mehmetçiğe
Her yıl Onsekiz Mart'ta varız Çanakkale'de.
Ordumla beraberim nöbetlerde kulede,
Bedenim olmasa da ruhum Çanakkale'de.
 
           Süleyman Usta-Espiye/Giresun
 
 
ESKİMEZ KELİMELER
 
TABYA: Bir bölgeyi savunmak için yapılan ve silahlarla güçlendirilen yapı.
İTTİHAT: Birleşme, birlik kurma, bir olma.
TERAKKİ: İlerleme, yükselme, gelişme.
İTİLAF: Anlaşma, uyuşma, uzlaşma.
TAARRUZ: Saldırı, saldırma hareketi.
TAHRİP: Yıkma, kırıp dökme, harap etme, bozma.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.