Çocuk ve televizyon -1

A -
A +

Ailelerin, televizyonun olumsuz etkilerinden çocuklarını koruyabilmeleri için çocuklarının hangi programları, ne kadar süreyle izleyeceklerine birlikte karar vermeleri gerekmektedir. Aile kendi tutumları ile çocuğa da örnek olmalıdır.

 

Televizyonda kavga ve şiddet içeren ögeler, çizgi filmlerde bile bulunmaktadır. Bu nedenle çocukların istenmeyen, şiddet içeren mesajları almalarını engellemek için büyüklerin rehberliğine ihtiyaçları vardır. Çocuğunuzun dengeli bir televizyon izleyicisi olmasına yardımcı olmak için bazı öneriler aşağıda sıralanmıştır:

 

1.Çocuğunuzun televizyon izleme zamanına sınırlama getirin. Bu konuda kararlı olun. Günlük olarak çocukların televizyon izleme limiti bir veya iki saati geçmemelidir. Çocuklar televizyon izlemeden önce ev ödevlerini ve sorumlu oldukları ev işlerini yapmalıdır. Televizyon ödül olarak sunulmamalıdır. Televizyon izlemek yerine mümkünse spor dalları, hobiler ve aile aktiviteleri düzenlenmelidir. Çocuklar, televizyon tarafından bütün dikkatleri ve zamanları alınmadığında daha üretici olurlar.

 

2.Televizyon izleme planı yapmada, çocuğunuza yardım edin. Her haftanın başında televizyon programları listesinden programları seçin. Herkesin görebileceği şekilde hatırlatma amaçlı aile izleme panosu oluşturun. Bir kopyasını tüm aile bireylerinin görebileceği bir yere asın.

 

3.Çocuğunuzun televizyonda ne seyrettiğini bilin. Programı mümkünse çocuğunuzla birlikte izleyin. Programda olumsuz ögeler (şiddet, argo vb.) gösterildiğinde, ne gördüğü ile ilgili olarak konuşun. Seyrettiği şeyin ne olduğunu anlaması için çocuğunuza yardımcı olun. Bu kendi aile değerlerinizi güçlendirmek için iyi bir fırsat olabilir.

 

4.Akşam yemeği sırasında televizyon seyretmelerine izin vermeyin. Akşam yemeği, sıklıkla gün boyunca ailelerin birlikte olabileceği tek zamandır. Yemek saatinde televizyon açıksa bu durum, birbirinizle olumlu iletişim kurmanıza engel olacaktır.

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

 

 

     YALDIZLI ÇİLE

 

 

 

Ekber sesleri geliyor mu ocağımıza?                                                                                                                                        

 

Hani nerede yüce Tuna şehitliğine giden yollar?

 

Ey çok şanlı ordu!

 

Ne vakit tekbir-i ilahi durdu?

 

 

 

Ya yıllar önce şafağa koşan bacılar,

 

Oyası nazlı salmış, yanaklarında allar,

 

Tezkeresini alacak oğlunun sesinden mahrum,

 

Postalları yiyip özlem yaşı akıttılar…

 

 

 

‘Bayrağın altı özgürdür’ dedi atalar,

 

O zemheri soğuğunu hatırla,

 

Bayrak haram, genç kızlar ağlar…

 

Şimdi üstünden çok zaman geçmeyen

 

Zulmü hatırladınız mı?

 

Bayrağın altı neden kurtlar sofrasıydı?

 

 

 

Kaleminin mürekkebi daha kurumadan,

 

Yaşlar yanaklarını daha ıslatmadan,

 

Ey Fedai! Asırlar geçse dava hâlâ aynı,

 

Sen zannediyor musun ki çağ farklı?

 

 

 

21. asrın kalabalıklarında şehirlerin,

 

Seni bekleyen akbabaları var cehaletin.

 

Ömründe böyle yaldızlı çile görmedi dünya!

 

Ve unutma: “Dünya bize gebe, biz hakikate!”

 

             

 

     Lise Talebesi: Ecmel Müjgân

 

 

 

 

 

SAĞLIK OLSUN

 

 

 

ACTH: Böbrek üstü bezinin dış bölümünden bazı hormonların, salgılanmasını sağlayan ve ön hipofizden salgılanan hormonun kısaltılmış adıdır. Aslı Adreno Cartico Tropic Hormondur (veya kısaca Kortikotropin diye de adlandırılmıştır). Zaten ismi kendisini tarif etmekte olup “Adrenal bezin-dış kısmını-tembih eden-hormon” kelimelerinin bir araya gelmesiyle hormonun adı konulmuştur. Stres gibi daha çok kortizon salgılaması icap eden hâllerde, beyin hipofize ACTH salgılatır, bu da böbrek üstü bezini tembih edip kortizon salgılamasını hızlandırır. Normal kimselerde bu mekanizma aşırı olmaz. Çünkü ihtiyaç tamam olunca, kanda seviyesi yükselen kortizon hipofizi ACTH salgılamasını durdurması, yani ara vermesi istikametinde uyarır. Kortizon seviyesi lüzumlu kan seviyesinin altına düşünce bu defa hipofiz, beyin tarafından tekrar uyarılır ve ACTH salgılanır. Bu mekanizma herhangi bir hastalık olmadığı müddetçe bu şekilde devam eder.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.