Sevgili öğrenciler, değerli velilerimiz biliyorsunuz 2022-2023 eğitim-öğretim yılının açılmasına az bir süre kaldı… Bugün sizlere öğrencilerin ders yılına en iyi şekilde motive olmasını sağlayacak birkaç tavsiye paylaşmak istedim...
Değerli anne babalar, öğrencilerimizin motivasyonunu arttırarak okula göndermek çok önemli. Hani çalışanlardaki “Pazartesi Sendromu”na benzer durumlar çocuklarımızda da görülebilir. Bu açıdan bakıldığında öğrencilerimiz de üç aylık uzun bir aradan sonra okula (çalışma hayatına) başlıyor demektir. Bu mecburiyet öğrenci üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Bu durumda çocuklara “nasıl başlarsan öyle gider” şeklinde anonim bir sözle isteklendirme verilebilir.
Okulların açılmasına on gün kala onların sevdiği oyun eğlence deney gibi bazı ders etkinliklerini gündeme getirebilirsiniz. Tıpkı ilkokul 1. sınıf öğrencilerine oryantasyon çalışmaları yapıldığı gibi…
Aslında çocuklarımızın her zaman kitap okuması gerekir. Hatta bu alışkanlık hâline gelmelidir. “Okumak sadece okul zamanlarında yapılmalıdır!” algısı yıkmalıdır. Biliyorsunuz çocuklarımızın ders kitaplarında özellikle de Türkçe dersinde yaptığı esas uygulama okuma çalışmasıdır. Bu anlamda okulların açılmasına on gün kala her gece yapacağı birkaç dakikalık okuma okula uyum için yeterli olacaktır. Bunu anlatma, sesli okuma, görsel okuma, gördüklerini veya aklında kalanları resmetme gibi daha zevkli hâle getirebilirsiniz.
Bunlara ilaveten son bir hazırlık olarak çocuğunuzun hazır bulunuşluk seviyesini arttırın. Yani geçen sene öğrendiği konularla ilgili onu sıkmayacak bir şekilde konu tekrarları veya soru çözümleri yapmak da moral ve motivasyon için önemli bir adımdır.
Bu etkinlikleri zevkli hâle getirmek isterseniz çocuğunuza minik bir araştırma ödevi de verebilirsiniz. Geride kaldığı bir konuyla ilgili verdiğiniz ödevi bilgisayardan, tabletten (elektronik kaynak) veya yazılı kaynaklardan araştırmasına yönlendirebilirsiniz. Böylece çocuğunuz dersine daha hazır bir şekilde okuluna gidecektir...
Coşkun Bulut-Eğitimci yazar
ŞİİR
Sıradan biri
Kendi hâlinde sakin biriyim ben,
Iraktayım özden mahrum sözlerden.
Öyle alelade bir diriyim ben,
Ne kadar uzak olsam da sizlerden…
Olmadığım gibi olamıyorum,
Bırakıp kendimi salamıyorum.
Kaba göre şekil alamıyorum,
Olamadım işte şekilsizlerden…
Kimsenin bir şeyinde gözüm yok.
Cenab-ı Hak biliyor ya gönlüm tok.
Etrafımda hasetçiler ne de çok,
Allah’ım sen koru kötü gözlerden…
Kalemimi sakince elime alıyorum,
Hayatımı noksansız kaleme alıyorum,
Karagülmez hayallere dalıyorum,
Rabbim sonumuzu âsan eyleye…
Harun Karagülmez/Saray-Tekirdağ
ESKİMEZ KELİMELER
ŞAHSİ: Kişisel. Kişi ile ilgili, kişiye özel.
ŞASE: Fransızca kökenli olup içine mendil, gecelik vb. şeyleri koymaya yarayan, çeşitli büyüklükte, kumaştan koruncak.
ŞASİ: Fransızca kökenli olup 1. Motorlu kara taşıtlarının iskelet bölümü. 2. Fotoğrafçılıkta içine duyarlı bir cam veya kâğıt konulan, yassı, ışık geçirmez kutu. 3. Yapı işlerinde sürme çerçeve.
LİYAKAT: 1. Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu, değim 2. Kifayet, kâfi olmak…
ÂSAN: Farsça bir kelimedir. Kolay, kolaylıkla… Rahatça.
HADİSAT: Hadise kelimesinin çoğuludur. Olaylar, hadiseler anlamındadır.
BERZAH: Arapça kökenli kelimedir. 1. İnce, uzun kara parçası. 2. Sıfat olarak can sıkıcı yer veya şey. 3. Zor, güç anlamlarına gelir. 4. Ahirette ruhların kıyamete kadar bulunacakları yer.