Düşünceniz için teşekkür ederim

A -
A +
Yakın zamana kadar “eleştiri” kavramı yerine “tenkit” kelimesi kullanılırdı. “Eleştirmen” kelimesi de “münekkit” kelimesinin yerine uydurulmuştur. Muhafazakâr dediğimiz kesim, genel olarak gerek yazmak gerek okumak konusunda fazlasıyla gamsız ve tasasız olunca, yazı ve söz yani edebiyat da yenilikçi veya çağdaş diye tanımlanan yazarçizerin inisiyatifinde kalmıştır. Dolayısıyla onlar da kendilerince, tenkit ve münekkit kelimeleri yerine eleştiri ve eleştirmen kelimelerini literatürümüze katmışlardır.
Bu konuda onları eleştirmek hiç kimsenin haddi değildir. Eleştiren kendi diline, kendi sanatına, kendi edebiyatına sahip çıksaydı… Bu konunun bir başka boyutu…
Diğer boyutu ise “eleştiri” kelimesinin esasında menfi dediğimiz olumsuzluk anlamında kullanıldığıdır. Bunun olumlusu “müspet” kelimesidir. Ama uydurukçanın birçok kelimedeki sığlığı bu alanda da kendini göstermiş ve olumlu yaklaşım da ister istemez “eleştiri” kelimesiyle karşılanmak zorunda kalmıştır.
Bu defa da “olumlu eleştiri”, “olumsuz eleştiri” gibi edebiyatın özüne yakışmayan bir üslup kabalığı tezahür etmiş, ortaya çıkmıştır.
Elbette artık okuryazarın dilinde yer etmiş bu kavramları tutup da eskiye götürmeye çalışmak dilbilimin genel kuralına göre zordan da ötedir.
Dil canlı varlıktır, bazı kelimeler isteseniz de bir zaman sonra ölür. Bazı kelimeler isteseniz de ölü doğar yaşayamaz. Bazıları istemeseniz de halkın dilinde kabul görür. Eleştiri kelimesi bu anlamda yaşamış ve kabul görmüş bir kelimedir.
Eleştiri, esasında bir konuda bir fikir yürütmenin bir düşünce ortaya koymanın ürünüdür.
Dolayısıyla eleştirilen kimse eleştiren kimseye baştan bir teşekkür etmek durumundadır. Çünkü kendi yazdığını, kendi ürettiğini, kendi ortaya çıkarttığı bir ürünü dikkate almıştır. Üzerinde kafa yormaya değer bulmuştur.
Bundan sonra, eleştirinin doğru olup olmadığına veya üzerinde düşünmeye değer olup olmadığına bakılır. Kişi düşüncesinde samimidir ama yanlış veya yetersiz düşünüyor olabilir. Çok boyutlu fikir ortaya atmaktan aciz olabilir. Böylesi eleştiri yapanlara anında “sen ne anlarsın bu işten” diyerek tepkiyle karşılık vermek yerine “düşünceleriniz için teşekkür ederim” diyerek karşılık vermek gerekir...
            Cüneyt Tutmaç-Ankara
 
 
 
 
ŞİİR
 
Bizim paramız bize sizinki size
 
Bu vatan uğruna nice yiğitler
Şehadetin şerbetini tatmıştı
Dolar yükseldikçe alçalan itler
Vatanını bir dolara satmıştı...
 
Topunuz bir olup gelse ne yazar
Hilal parladıkça söneceksiniz
Çanakkale ruhu içimizde var
Bizi parayla mı yeneceksiniz?
 
Sen bölmek istersin, biz bir oluruz
Kaos planları elinde patlar
Sanma ki parana esir oluruz
Bizde maneviyat diye bir şey var
 
Türk’ü tanımayan tarihe baksın
Dosta iyi dostuz, düşmana düşman
İsteyen hasmımız olmaya kalksın
Önünde sonunda olurlar pişman…
 
                       Hanefi Söztutan
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
*Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın. Bu işlem ileride kızartmalarınızın tavaya yapışmasına engel olacaktır.
*Cevizle dost olun. İçindeki yağ beyin hücreleri için çok faydalıdır. Kan şekerini düşürdüğü için seker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
*Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
*Kızartma yağını birkaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.
*Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.
*Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defneyaprağı koyun.
*Fırında patates yapmadan önce, 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.
*Çok miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
 
ATASÖZÜ
 
Bana benden olur, her ne olursa, başım rahat bulur, dilim durursa!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.