Geometri dünya ölçümü demek olup, çok eski çağlarda hayat ve yerleşimlerin suya bağlı olmasından dolayı akarsuların taşması ve kuruması ile ortaya çıkan arazilerin paylaşımı sorununun çözümü için ölçülmesi ile ortaya çıkmıştır. (Nil Vadisi.)
“Mühendis” kelimesinin kökü olan “hendese” kelimesi de zaten “geometri” demektir. Salyangoz kabuğunun sarmal yapısı, bir ayçiçeğindeki çekirdeklerin içten dışa doğru oluşturduğu sarmal yapı ve daha birçok örnekle açıklanabilecek bir kavram olan altın oran üzerinde İtalyan matematikçi Fibonacci çok durmuş, Fibonacci Sayıları kavramını ortaya atmıştır. Birçoğumuzun korkulu rüyası olan limit, türev ve integral kavramları bilhassa fizikte ve mühendislikte birçok formülün ortaya çıkışında kullanılır. Bir çay bardağının hacmini integral ile hesaplamak mümkündür. Yine ticarette maksimum ya da minimum maliyet-kâr-satış fiyatı vs. türev yardımıyla hesaplanabilir.
Çeşitli sanat eserlerinde üçgen, dörtgen, beşgen vs. gibi bir geometrik şekle ardı ardına yansıma, döndürme, öteleme vs. uygulanıp kopyalanarak yüzeyler kaplanabilir. Böylece göz alıcı dekoratif süslemeler teşkil edilebilir.
Bir köprü veya tünel yarım daire ya da parabol grafiği ile modellenebilir. Bilhassa parabolik görünümlü köprü ve tüneller şahsi kanaatimce daha estetiktir.
Parabolik aynalar teleskoplarda, su ısıtma düzeneklerinde, trafikte kullanılmaktadır. Güneş ışınlarını odak noktasında toplayan bir parabolik ayna, su ısıtmada ve enerji üretiminde kullanılabilir.
Sağlık sektöründe, kan değerlerinin tespiti, belirli limitler dahilinde olup olmamasının tetkiki, birçok hastalığın teşhisinde ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Daha çok örnekler verilebilir elbette. Matematik hayatımız veya hayat matematiktir...
Burak Elitez-Balıkesir
Bahar çiçeğim
Bahar çiçeğim Türkiye’m
Nisan yağmurlarıyla gelen bereketim
Seninle çiçeklendi ülkemin her bir köşesi
Seninle yetişti en güzel nesiller
Dokundun nahifçe gönüllere
Doğruyu gösterdin
Bakar körlere…
Hakikat doğum ismin
Büyüdün oldun Türkiye
Vatan, bayrak sevgisi
Bütünleşti seninle
Hizmet aşkıyla
55. yıldır istikrarla
Dünya durdukça
Nice nice yarınlara…
Senin olduğun her yer
Benzer gülistana
Türkiye gazetesi
Huzur verir insana…
Ve bir de
Türkiye Çocuk dergisi...
Songül Zehra Maden-Samsun
SULTAN ABDÜLAZİZ HAN: Sultan Abdülaziz Han, on beş senelik saltanat zamanını Dolmabahçe Sarayında geçirdi. Zamanında yeni asker elbiseleri kabul edildi. İlk defa posta pulu kullanıldı. Süveyş Kanalı açıldı. Sahillere deniz fenerleri kondu. İstanbul’da tramvay işletilmeye başlandı. Galata Tüneli yapıldı ve işletilmeye başlandı. Askerî Rüştiye Mektepleri ve Osmanlı Bankası açıldı. Devlet Şûrası (Danıştay) ve Adliye Teşkilatı kuruldu. Ahmed Cevdet Paşa başkanlığında Mecelle Cemiyeti kuruldu. Maarif Teşkilat nizamları düzenlendi. Sultani Mektepleri (Liseler) ve Sanayi Mektepleri açıldı. Fransa İmparatoriçesi, Avusturya İmparatoru, İran Şahı, Sultan Abdülaziz’i ziyaret için İstanbul’a geldiler. Şark ve İzmir Demiryolları açıldı. Tıbbiye, Mülkiye, Orman ve Maden Mektepleri, Darüşşafaka Lisesi açıldı. İtfaiye Alayı teşkil edildi. Erzurum’un müdafaası için yapılan “Aziziye” tabyaları onun zamanında bitirildi. Sultan Abdülaziz Han, Çırağan ve Beylerbeyi sarayları ile muhtelif yerlerdeki kasırları yaptırdı.
Yetenekli Kalemlerde önceki yazılar...