Gazetecilik ve drone haberciliği -2-

A -
A +
Drone uçurabilmek için ayrıca sıcaklığın hangi yükseklikte ve hangi şiddette olduğunu, rüzgârın yönünü ve hızını iyi bilmelisiniz. Dünyanın manyetik alanının yatay bileşenindeki bozulmaları, jeomanyetik fırtınaları bile takip etmeniz gerekiyor. Profesyonel drone kullanımı için bu bilgiler çok önemli. Birçok kullanıcı bu ayrıntılara dikkat etmiyor ve bundan dolayı da sıkıntınlar yaşıyor.
Drone kullanımına yönelik bu bilgileri telefona kuracağınız bir uygulamayla öğrenebiliyorsunuz. Teknik bilgilerde boğulmadan, bunların hepsine vâkıf olup kullandığınız drone size iyi hizmet eder. Habercilikte drone kullanımıyla ilgili İhlas Haber Ajansı'nda tüm Türkiye’deki muhabir arkadaşlarıma drone eğitimleri veriyorum. Çünkü biz İHA olarak bir takımız ve benim için çok önemli olan, sevdiğim şeyi işimle buluşturan bizi habercilikte öne çıkaran bu teknolojik gelişmeyi bütün arkadaşlarımın da kullanabilmesi en büyük arzumdur. Çocukluğumda uçan araçlara oyuncak helikopterlere merakım olmuştu. Zaman geçtikçe gelişen teknoloji sayesinde bunlara erişmem daha kolay bir hâl aldı. İlk olarak çok ucuza satılan drone ile bu işe başladım. Tabii ki bir hafta sonra bozuldu ancak kendim tamir etmeyi ve birkaç motorunu değiştirmeyi öğrendim. Bu şekilde çok pratik yaptım.
Küçük drone kullanmak gerçekten büyüklerine göre daha zor. Onu başarılı bir şekilde uçuruyorsanız, diğerlerini çok daha kolay uçurabilirsiniz. Bu nedenle gazeteciliğe meraklı arkadaşlara tavsiyem eğer seviyorlarsa bunu işleriyle birleştirmeye çalışsınlar. Drone teknolojisini takip edip bol pratik yapmayı önemsesinler.
Drone uçurmak her gün yaptığım bir ritüel iken uçmadığım gün içimde bir noksanlık hissederken şimdi bunu çok sevdiğim mesleğimde kullanıyor olmam bana ayrı bir heyecan veriyor. Baba mesleği olan, içimdeki bu heyecanı her daim taze ve diri tutan ise merhum Enver Ören Ağabeyin “Gazetecilik heyecan ve hareket mesleğidir. Bu meslekte, mesai ve gece gündüz mefhumu yoktur. Gazetecilik böyle düşünenleri bünyesinden atar” ifadesidir.
          Ahmet Faruk Sarıkoç
 
 
 
ŞİİR
 
           BİLEMEM…
 
Öğrenirsin bir gün elbet gerçeği,
Er mi olur geç mi olur, bilemem.
Ayırırsın saman ile başağı,
Yaz mı olur güz mü olur, bilemem.
 
Ak düşer saçlara tel tel dökülür,
Dayanamaz artık beller bükülür,
Yorulur âzâlar yolda bırakır,
Diz mi olur göz mü olur, bilemem.
 
‘Kim var?’ diye sağa sola bakılır,
Tutunacak bir dal, bir el aranır,
Bir boşluk ki sonsuzluğa uzanır,
Sis mi olur pus mu olur, bilemem.
 
Ömür sermayesi gün gün azalır,
Artılar, eksiler hepsi yazılır,
Defter-i kebirde mizan yapılır,
Kâr mı olur ar mı olur, bilemem.
 
Vaktinde bilmeli her bir kıymeti,
Dürüstlük olmalı kul meziyeti,
Bir tohum ekersin, neyse kısmeti,
Gül mü olur har mı olur, bilemem.
 
                 Hüseyin Türkoğlu
 
 
 
 
GÜZEL YURDUMUZ
 
 
ÇORUM- İSKİLİP: Çorum'un en eski ilçesidir. İlçe belediyesi 1872'de kurulmuştur. Osmanlı dönemi Kanuni Sultan Süleyman sonrası, batıya ait, özellikle Fransız kaynaklarda adı Esculape (Eskülap) olarak da anılmıştır. Evliya Çelebi, 17. yüzyıl ortalarında İskilip’e uğramış İskilip’in 150 akçelik Şerif kaza olduğunu yazmıştır.
Merkez bucağa bağlı 59 köyü vardır. İlçe toprakları genelde dağlıktır. En yüksek noktası Kös Dağıdır (2065 m). Kızılırmak ve kolları ilçe topraklarını sular.
Ekonomisi tarım ve küçük sanayie dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, elma, üzüm, patates ve armut olup ayrıca az miktarda pirinç yetiştirilir. Hayvancılık gelişmiş olup en çok koyun, Ankara keçisi ve sığır yetiştirilir. Küçük el sanatları olarak dericilik ve kunduracılık vardır. İlçe merkezi, yüksek dağlık bir kesimde İskilip suyu vadisinde yer alır. İl merkezine 55 km mesafededir.
İskilip geleneksel lezzetlerinden İskilip dolması, keşkeği ve turşusu meşhurdur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.