Görgü ve nezaket üzerine

A -
A +

Görgü; nezaket ve terbiye demektir. Sabırlı olmayı, hoşgörülü davranmayı gerektirir. Görgü olgunluktur, medeni davranışların içinde olmaktır.

 

Görgü kurallarının amacı; kişilerin ailenin ve toplumun huzurunu sağlamaktır. Görgü sayesinde şahıslar, aileler ve toplum huzura ve rahata kavuşur. Görgü kuralları bir bakıma yazılı olmayan kurallar dizisidir diyebiliriz. Yani yapılmaması suç ve ceza gerektirmez, ancak toplum tarafından yadırganır ve hoş karşılanmayan söz ve davranışlardır...

 

Görgü ve nezaket kuralları; günlük hayatta, aile hayatında, toplum hayatında, çalışma ve ticaret hayatında olmak üzere bölümlere ayrılır. Kısaca bahsetmek gerekirse, günlük hayatta görgü kurallarına öncelikle toplum tarafından tanınmış siyasiler, sanatçılar, sporcular, devlet adamları vb. kişilerin örnek olması gerekir. Görgü kuralları maddi değil manevidir.

 

Davranış biçimleri insanın kişiliğinin ve kimliğinin aynasıdır. Aslında insanların size davranış biçimini yine siz belirliyorsunuz. O hâlde davranış ile ilgili kurallar, başkalarının yanında samimi bir şekilde güler yüzlü olmak, isimleriyle hitap etmek, etkili dinlemeye özen gösteren bir tutum içinde olmak, adınızı onurla korumak, işinizi doğru ve dürüst yollardan yapmak, size iyilik yapanı, yardım edeni unutmamak, vefalı olmak ve teşekkür etmeyi alışkanlık hâline getirmek.

 

Güzel konuşmak bir sanattır...

 

O hâlde konuşurken net kelimelerle konuşmaya özen gösterin. Evet denilecek yerde “hı hı” demeyin, “buyurun, efendim” diyecek yerde “ha, ha” demeyin, yine sık sık “ondan sonra, efendime söyleyeyim, anladın mı, tamam mı” gibi söz tekrarından kaçınmak gerekir.

 

Selamlaşma; saygıdır, sevgidir. İnsanlar arası ilişkileri kuvvetlendirir. Bir bakıma iletişimi başlatır. İnsan olmanın gereğidir.

 

     Nurettin Bozan-Eskişehir

 
 
ŞİİR
 
     Bir dünya istiyorum
 
Betonların az, bahçelerin, parkların bol olduğu,
Akaryakıt kullanımının az, oksijenin bol olduğu,
Yakılan ağaçların olmadığı, dikilen ağaçların bol olduğu,
Çevre dostu insanların olduğu bir dünya istiyorum.
 
Mermilerin, bombaların uçmadığı, beyaz güvercinlerin uçtuğu,
Yok olan dostlukların üzerine sevgi tomurcuklarının serpiştiği,
Öldürülen Filistinli kardeşlerimin yerine huzurun doğduğu,
Doğadaki canlılar gibi kardeşçe yaşanan bir dünya istiyorum.
 
Bilgiden fakir olmayan, bilgili insanların çok olduğu,
Okumaktan hakir, okumanın çok olduğu,
Sevgiden uzak insanların yerine, sevgi saçan insanların olduğu,
Sevgi çiçeklerinin olduğu bir dünya istiyorum.
 
Tabiatı yok edenlerin yerine tabiat gönüllülerinin olduğu,
Yok olan tabiatın yerine, yeşilin bol olduğu,
Fidansız toprağın yerine, fidanların bol dikildiği,
Yeşil bir dünya istiyorum.
 
     Salih Çetin/Van-Erciş
 
 
 

ENTERESAN BİLGİLER

 

 

Ev eşya araç ve gereçleri insanın hayatını kolaylaştırmak için imal edilmiş, yani kısacası eşya insana hizmet etmek için yapılmış. Günümüzün bazı insanları evlerini o kadar gereksiz ihtiyaç dışı eşya ile dolduruyor ki günü bu gereksiz eşyalarla geçiriyor. Eşya ona değil o eşyaya hizmet ediyor. Âdeta eşyanın mahkûmu olmuş hiç boş vakti yok. Kıssadan hisse bunları siz değerli okuyucularımız daha da çoğaltabilirsiniz.

 

     ***

 

2020 yılında Fransa’ya gittim. Paris’teki turistik yerleri gezdim. Yol tarif ve tanıtım yazıları hep Fransızca, tek kelime İngilizce göremezsin. “İsteyen benim yazımı dilimi öğrensin” diyorlar. Ya bizlere ne oldu da bu kadar kültürel asimilasyona uğradık? Oysa dünyada Türk olup Türkçe konuşan millet saf İngiliz nüfusun en azından iki katı. [Orhan Yavuz Ejder]

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.