Herkesin mizacına göre eğitim

A -
A +

Mizaç, zevç kökünden gelir. Zevç kelimesinin anlamlarından biri pabuç. Pabuçlar aynı görünse de eşit değildir birbirlerine denktir. Birbirini tamamlar. Yeri bellidir. Sağ pabuç sol ayağa olur ama dengeyi bozar. Mizaç ilmi de yaradılıştaki ve kâinattaki denklikleri anlatır. Dört ana unsurdan bahseder. Ateş, hava, su ve toprak. Beşinci olarak nur unsurunu ekler. İnsanoğlu bu beş unsurdan oluşur. Bir tanesi daha baskındır ve o unsurun özellikleri bizim mizacımızı oluşturur. Bunlar da isim olarak. Safravi (Ateş), Demevi (Hava), Balgami (Su), Sevdavi/Sovdavi (Toprak). Her birinin kişisel ve fiziksel özellikleri vardır. Bazıları çok net birbirinden ayrılırken, bazıları birbirine yakın özellikler taşır. Sadece insanların değil bütün canlı ve cansız varlıkların mizacı vardır. Yaradılıştan gelen fıtri özellikler de diyebiliriz.

 

"Bu benim fıtratıma ters" deriz mesela. Modern dünya tek tip insan modeli çiziyor. X gömleği herkese giydirmeye çalışıyor. Meslek seçiminde mizacı yok sayıyor. Kaplumbağaya "koşmalısın çok yavaşsın bak tavşan nasıl koşuyor" diyor. Kaplumbağa mizaç ilmini bilirse "yahu tavşan sırtında ev mi taşıyor, ben evimi sırtımda taşıyorum tabii ki yavaş olurum. Ben koşamam arkadaş, tavşan kardeşe iyi koşmalar" der geçer. Yok bilmezse "Ben neden bu kadar yavaşım, tavşan gibi olamadım. Gidip koşu kursuna kayıt yaptırayım en iyisi" deyip yetersizlikle boğuşur. Kıyas yapar durur...

 

Osmanlı mekteplerinde her çocuk kendi ilgi alanına ve yeteneğine göre değerlendiriliyor ona göre eğitiliyordu. Bütün öğrencilere aynı ders verilmiyor, mizaç ilmi her alanda kullanılıyordu. Mektebin duvarında yazan bir söz çok güzel özetliyor: "Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz!" Oysa günümüzde kuşlar yüzmeye, balıklar uçmaya zorlanıyor!..

     İlknur Şahin
 
 
ŞİİR
 
      Acı veren güzellik!
 
Ben sana saf duygularla âşığım,
Sensiz sarsıntılı kalp atışım.
Başkasıyla mutlu olsan da mutlu oluyorum,
Ki bu mutluluk en acı verici mutluluktur.
 
Acı verecek kadar güzelsin
Sen ne kadar da güzel gülersin.
Tüm hayallerimi süslersin,
Seni kimseler üzmesin,
 
Sen bu dünyadaki en güzel hediyesin
En değer elmasısın bir hazinenin
Bir insana gönderilen en değerli şeysin,
Baş kraliçesisin tüm perilerin.
          Alperen Arda Gürbüz
 
 
KELAMI KİBAR KİBARI KELAMEST
(Büyüklerin sözü sözlerin büyüğüdür)
 
“Din Büyüklermiz buyurdular ki: Din kardeşlerinizi çoğaltın; hadîs-i şerîf var. Bildiğiniz üzere dînimiz şâhidlik üzerine kurulmuştur. İki şâhid bir Müslüman için; biz şâhidiz, bu Müslüman Ehl-i sünnet diye şâhidlik yapsalar, ne kadar günahları varsa cenâb-ı Hak hepsini affediyor. O iki şâhidin hâtırına o kulunu affediyor. Bundan daha büyük neşe, zevk, safâ olur mu? Allahü teâlâ bu neşemizi kıyamete kadar devam ettirsin! Cennette de devamını nasîb eylesin! (Âmîn!) Çöplükten aldılar bizi çöplükten. Hani şu çöplükler olur ya onlardan aldılar... Hayat hayaldir. İster talebe ol ister doktor, sonunda er kişi niyetine musalla taşında yatar. Dolayısıyla dünyada kazandıklarımızın hiçbirinin bize musalla taşında faydası yok.”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yalınız Efe24 Eylül 2023 21:07

Hababamdaki Mahmut Hoca " Kötü öğrenci yoktur, kötü ana baba vardır." diyordu Bu söz doğru değildir. Kötü öğrenci yoktur. Kötü öğretmen vardır. Hakiki bir öğretmen öğrencisine bildiği herşeyi öğretebilir. Öğretmenlerin öğrenciyi ve velileri suçlaması abestir.