Bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur. İslam âlimleri buyuruyor ki: "Ramazan ayında yapılan ibadetler, gelecek ramazana kadar, hac zamanında yapılan ibadetler, gelecek hac zamanına kadar, cemaatle kılınan Cuma namazı gelecek Cuma’ya kadar, cemaatle kılınan vakit namazı da ondan sonraki vakit namazına kadar işlenen günahlara kefarettir, büyük günah işlememek şartıyla."
"Allahü teâlâ, ümmet-i Muhammed’e ramazanda beş şey verir ki, başka kimseye vermemiştir.
1- Ramazanın ilk gecesi olduğu zaman, bu ümmete rahmet nazarı ile nazar eder. Her kime ki, Allahü teâlâ rahmet nazarı ile bakar, ona azap etmez.
2- Allahü teâlâ meleklere buyurur: “Bu ayda ibadetleri bırakın. Ümmet-i Muhammed’e istiğfar edin.
3- Allahü teâlâ, Cennet meleklerinin reisi Rıdvan'a buyurur: “Cenneti süsle ve kapılarını aç. Ümmet-i Muhammed’den bu ayda vefat edenlerin, cesedi gelinceye kadar, ruhu Cennete dâhil olsun.
4- Allahü teâlâ Cehennem meleklerinin reisi Malik'e, Cehennemin kapılarını bağlaması için emreder. Eğer, bu ümmetten birisi ramazanda ölür ise ramazan geçene kadar, Cehennemde azap olunmasın.
5- Allahü teâlâ, bu ümmete Kadir Gecesini verir. Bir kimse, o gecede Allaha ibadet etse, günahlarını af eder. O gecede Cehennemden azat olur. O gecede bütün ramazan ayınca azat olanlar kadar mümin azat olur."
Allahü teâlâya ulaştıracak oruçtan daha iyi bir binek yoktur. Oruç ehlinin dualarına karşılık verilir ve kabul edilir. Orucun Allahü teâlâ katında büyük değer ve önemi vardır. Oruç, hikmet hazinelerinin anahtarıdır. Bir kimse bütün kulluk vazifelerini yerine getirse, fakat midesini doldursa hiçbir yere ulaşamaz. Orucu gereğince tutsa, başka kulluk vazifelerinde kusur olsa bile, yine bir yere erişir.