İdeoloji ve insan

A -
A +
Tarih boyunca ideolojiler de insanı kendi başına bırakmamıştır. Her biri… İnsanın dünyada arzu ettiği mutluluğu, bir “kızılelma” şeklinde göstermiş… Sembolleştirmiş ve ortak hedef hâline getirmeyi başarmıştır.
Şu da enteresan bir gerçektir ki… Hedef gösterenler haricinde, ideolojilerde hedefe ulaşan hiç olmamıştır.
İdeolojiler zamana ve zemine göre toplumun her safhasında ortaya çıkar. Bir kapsama alanı gibi alanına giren herkesi etkiler. Devrini ve miadını tamamlayınca da tarihteki yerini alır.
İdeoloji toplumla iç içe ve toplum içindir…
Böyle olunca topluma ulaşmak ve toplumla bir hedefe ulaşmak isteyenlerin başvuracakları en önemli ikinci adrestir…
İdeolojide… Bireyler başka konularda beklenti içinde iken karşılarına bambaşka bir sonuç çıktığını görür…
Lakin… Bu gibi durumlar için “Bağde harab’ül Basra” deyimini kullanırlar. Yani gerçek anlaşılmıştır ama neyleyeyim Basra harap olduktan sonra demektir…
Örneğin Kurtuluş Savaşında yurdu savunan… Dumlupınar’da savaşan… Anadolu’dan varını yoğunu, çoluk çocuğunun nafakasını dahi sırtlanıp getiren koçyiğitlerin amacı nedir?
Düşmanı yenip ileride Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak mıdır?
Hayır… Onların ideolojisi…  Kurtuluş Savaşı’nda vatanın ve dinin elden gitmemesiydi. Ama kurulan devletin ilk işi, dinle devletin ilişkisini kesmek olmuştu. 
İnsan, kendisine Allah’ın bahşettiği ömrü onun rızası doğrultusunda sağlık sıhhat ve afiyet üzere yaşamakla mükelleftir. Yani sorumludur. Ölecekse yine Allah için ölür.
Kimse, kimsenin gazına gelerek bedenini boş hayaller peşinde heba edemez. Yok edemez…
Bu insanın bir kere yaratılışına terstir.
Niçin ben senin ideolojin için ölüyorum? Sen benim için niye ölmüyorsun? Ya da niçin birbirimiz için ölmek zorundayız? Ölmeden amaca ulaşmanın yolunu niçin aramıyoruz?
İnsan… Kendi bedeninden de sorumludur. Sadece onun yemesinden içmesinden, giyinmesinden değil, yaşayış biçiminden de kendine karşı sorumludur.
İdeolojiler, insanı yönlendirme veya diğer adıyla güdüleme aracı olma konusunda günümüzde de vazgeçilmezliğini sürdürür...
           Taha Uğur-Ankara
 
 
ŞİİR
 
  Vatan sağ olsun
 
Al bayrağa sardılar.
Minnacık tabutunu.
Bedirhan'ın koskoca
Yüreğinden korktular.
 
   Anasının bir teki,
   Babasının gözüydü.
   On bir aylıktı daha.
   Minicik bir kuzuydu.
 
Serkan Astsubayım'ın,
Önce vatandı derdi.
Canından iki parça,
Söküp vatana verdi.
 
   Alınır elbet bir gün
   Bu intikam, kalleşten
   "Vatan sağ olsun" her dem,
   Ana, evlat, kardeşten.
               Mustafa Özkahraman-Kastamonu
 
 
 
 
KADIN-AİLE
 
*Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip seker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur.
*Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışıma yumurtayı ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
*Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyup muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.
*Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin.
 
ATASÖZÜ
 
Bilmediklerimi ayağımın altına koysam, başım göğe değer.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.